1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yliopistosairaalat aloittavat lapsettomuushoidot lahjasukusoluilla
Ajan­kohtai­sta

Yliopistosairaalat aloittavat lapsettomuushoidot lahjasukusoluilla

HUS ja TAYS ilmoittivat tänään aloittavansa hoidot pian. Myös muissa yliopistosairaaloissa toiminta on käynnistymässä.

Yliopistosairaalat aloittavat lapsettomuushoidot lahjasukusoluilla Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

HUS ja TAYS tiedottivat tänään aloittavansa lapsettomuushoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä. Hoitoja varten tarvitaan lahjasukusoluja vapaaehtoisilta luovuttajilta.

Suomessa lähes viidesosa kaikista hedelmöityshoidoista tehdään lahjoitetuilla sukusoluilla. Hoitoja on tehty tähän asti lähes yksinomaan yksityisillä hedelmöityshoitoklinikoilla.

Julkisen puolen lahjasukusoluhoitoihin on nyt myös laadittu kansalliset kriteerit. Ne myötäilevät melko tarkkaan yleisiä hedelmöityshoitokriteereitä.

Lahjasukusoluilla voidaan auttaa potilaita, joiden oma sukusolujen tuotanto on vakavasti häiriintynyt. Toimivien sukusolujen puuttumisen taustalla voi olla esimerkiksi geneettinen poikkeavuus tai aiemmin annettu syöpähoito. Naisilla myös munasarjojen leikkaus endometrioosin tai kasvaimen takia saattaa johtaa munasarjatoiminnan hiipumiseen ennenaikaisesti. Lahjasukusoluja voidaan tarvita myös tilanteessa, jossa henkilö on vakavan perinnöllisen sairauden kantaja.

Julkisen sektorin hoidon piiriin kuuluvat myös naisparit ja yksin lasta toivovat naiset, eikä lääketieteellistä syytä lapsettomuudelle enää tarvita. Julkisella puolella lahjasukusoluja saavat ainoastaan henkilöt, joilla on kotipaikkaoikeus Suomessa.

– Kun laajennamme julkisen terveydenhuollon palveluita lahjasukusoluilla tehtäviin lapsettomuushoitoihin, pääsemme auttamaan aivan uusia potilasryhmiä, sanoo HUS:n Lisääntymislääketieteen yksikön lahjasoluprojektista vastaava erikoislääkäri Viveca Söderström-Anttila HUS:n tiedotteen mukaan.

Lue myös

HUS ilmoittaa, että lähetteitä lahjasukusoluilla tehtäviin lapsettomuushoitoihin voi tehdä marraskuusta 2019 lähtien. TAYS:n hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka aloittaa lähetteiden vastaanoton lokakuussa. Hoitojen alkaminen riippuu siitä, kuinka hyvin lahjoittajia saadaan, kerrotaan TAYS:n tiedotteessa. Luovutetuista sukusoluista on Suomessa pulaa. Sen vuoksi lahjasukusoluhoidot eivät välttämättä toteudu hoitotakuun edellyttämän kuuden kuukauden sisällä.

Munasoluja voi luovuttaa perusterve 22–35-vuotias nainen. Siittiöiden luovuttajan tulisi olla perusterve 20–45-vuotias mies. Suomessa luovutetusta sukusolusta syntyneellä henkilöllä on 18 vuotta täytettyään oikeus saada selville luovuttajan henkilöllisyys. Sukusolun luovuttajalla ei ole juridisia oikeuksia eikä velvollisuuksia liittyen syntyvään lapseen.

Juttua täydennetty TAYS:n tiedoilla 22.10.2019 klo 12.35

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
KKV esittää Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupan kieltämistä

Markkinaoikeuden on annettava ratkaisunsa kolmen kuukauden kuluessa.

Ajassa
Vauvojen imetys on yleistynyt

Lähes kaikki vauvat saavat äidinmaitoa ainakin jonkin verran.

Ajassa
Lonkkamurtuman leikkaus 12 tunnin kuluessa vähentää kuolleisuutta

Suomessa hoidetaan leikkauksella vuosittain noin 6 000 lonkkamurtumaa.

Ajassa
Miten palveluita saa tuottaa? Sote-lausunnoissa toivottiin pelivaraa

Pohjoiseen tarvitaan kunnon tietoliikenneyhteydet, jos digitalisaatiolla halutaan tukea uudistusta.

Ajassa
Macchiarini saa sittenkin syytteen

Esiin on tullut uusia todisteita.