Ajan­kohtai­sta

HUS sote-uudistuksesta: Uudellamaalla ei kyettäisi tarjoamaan riittäviä terveyspalveluja

Erityisesti lausunnon laatijia hiertävät ehdotettu rahoitusmalli ja investointien toteuttamistapa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Uudenmaan väestö ei saa riittäviä terveyspalveluja, jos sote-uudistus toteutuu hallituksen kesäkuussa julkaiseman esityksen mukaan.

Tätä mieltä on HUS:n johtoryhmä, joka on valmistellut lausuntoehdotuksen sote-uudistuskaavailuihin.

Erityisesti lausunnon laatijia hiertävät ehdotettu rahoitusmalli ja investointien toteuttamistapa. Ehdotukseen sisältyvien laskelmien mukaan Uudenmaan rahoitus pienenisi siirtymäajan jälkeen vuositasolla 230 miljoonaa euroa vuoden 2020 talousarviosta.

Kritiikkiä saavat muun muassa rahoituksen laskennassa käytettävät palvelutarvekertoimet. Ne painottuvat kroonisiin sairauksiin. Ulkopuolelle jäävät esimerkiksi tehohoitoa vaativat sairaudet, elinsiirrot, palovammat ja muut vaikeat akuutit sairaudet, jotka kuormittavat sairaaloita ja edellyttävät laajaa päivystysvalmiutta.

Palvelukertoimet eivät HUS:n johtoryhmän mielestä huomioi metropolialueen erityispiirteitä kuten Uudellemaalle keskittyvää väestönkasvua, maahanmuutosta aiheutuvia erityisiä palvelutarpeita ja eriarvoistumisesta seuraavia haasteita.

Lisäksi malli ottaa huomioon asukasmäärän kasvun viiveellä. Se tarkoittaa, että palvelutarve pitää täyttää heti, mutta rahoitus kasvaa kahden vuoden viiveellä.

Lausunnon mukaan ehdotukseen sisältyy myös puutteita, jotka haittaavat palveluintegraation yhdenvertaista toteutumista Suomessa.

Lue myös

Parannukset vähäisiä verrattuna rahoituskysymykseen

Kaavailtu sote-uudistusmalli sisältää johtoryhmän mielestä myös järjestelmää selkeyttäviä ja tehostavia muutoksia, mutta ne ovat lausunnon mukaan kokonaisuuden kannalta olennaisesti vähäisempiä kuin rahoituskysymykset.

HUS:n hallitus käsittelee lausuntoehdotusta tänään.

Uudistuksessa esitetään sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtämistä kunnilta ja kuntayhtymiltä perustettaville itsehallinnollisille alueellisille viranomaisille eli sote-maakunnille.

Sote-maakuntia esitetään perustettavaksi Suomeen 21 kappaletta. Lisäksi Helsingin kaupunki vastaa alueellaan sote-maakunnille kuuluvista tehtävistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030