Hyvä glukoositasapaino suojaa polyneuropatialta
Kaikki normoglykeemiset tyypin 1 diabeetikot säästyivät polyneuropatialta seurantatutkimuksessa.
Historiallisen pitkä prospektiivinen tutkimus vahvistaa, että sairastumisvaiheesta alkaen ylläpidetty hyvä glukoositasapaino suojaa polyneuropatialta. Professori Dan Zieglerin 24 vuoden mittainen seurantatutkimus tyypin 1 diabeetikkojen polyneuropatian kehittymisestä julkistettiin EASD:n (European Association for the Study of Diabetes) kokouksessa Tukholmassa.
Tutkijat seurasivat 32:n vastikään sairastuneen tyypin 1 diabeetikon motorisia ja sensorisia hermonopeuksia, värinän ja lämmön aistimisen kynnysarvoa ja kliinisen polyneuropatian kehittymistä.
Yhtätoista potilasta, joiden glykosyloituneen hemoglobiinin (HbA1C) arvo pysyi seurannan aikana alle 7 %:n (keskimäärin 6,5 %), verrattiin 21 potilaaseen, joiden glykosyloituneen hemoglobiinin arvo oli yli 7 % (keskimäärin 8,3 %). Hyperglykeemisten potilaiden hermojohtonopeudet laskivat kolme kertaa nopeammin kuin normoglykeemisten.
Seurannan aikana 12:lle (57 %) hyperglykeemiselle potilaalle kehittyi kliininen polyneuropatia, mutta kaikki normoglykeemiset potilaat säästyivät siltä.
Saara Metso
dosentti, apulaisylilääkäri
TAYS, sisätautien vastuualue
Kuva: Pixmac