1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hyvän tiedon omena Juhani Knuutille
Ajan­kohtai­sta

Hyvän tiedon omena Juhani Knuutille

Terveystoimittajat ry myönsi tunnustuksen Knuutin ansioista tieteellisen tutkimuksen puolustajana.

Hyvän tiedon omena Juhani Knuutille Kuva 1 / 1 Kuva: Vesa-Matti Väärä

Terveystoimittajat ry on myöntänyt Hyvän tiedon omena -tunnustuksen lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuutille.

Knuuti julkaisee blogia, jossa hän käsittelee tutkitun tiedon avulla erilaisia terveysväitteitä sekä muun muassa ravitsemukseen liittyviä ilmiöitä. Yhdistys toteaa perusteluissaan, että esimerkillään Knuuti kannustaa tiedeyhteisöä osallistumaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Lääketieteen toimittajalle Knuutin selväsanainen ja viileän analyyttinen blogi on luotettavan tiedon lähde kulloinkin muoti-ilmiöksi nousevaan terveysaiheeseen.

Juhani Knuutia luonnehditaan rohkeasti mielipiteitään esille tuovaksi tieteellisen tutkimuksen puolustajaksi aikana, jolloin voi olla vaikea erottaa uskomuspuhetta tieteellisistä faktoista.

Knuutin blogissa käsittelyyn päätyvät erityisesti ihmeitätekeviksi luvatut terveystuotteet, laitteet ja menetelmät. Hän analysoi tuotteiden tai menetelmien taustaksi esitetyt tutkimukset, tarkistaa kirjallisuusviitteiden artikkelit ja käytetyt tutkimusmenetelmät sekä vertaa niistä saatua näyttöä esitettyihin väitteisiin. Selvitystyönsä tuloksista hän kirjoittaa kiinnostavasti ja kansantajuisesti. Äskettäin Knuuti on käsitellyt mm. bioresonanssia, Wim Hof -hengitystä ja energiahoitoja.

Lue myös

Knuuti on lääketieteen tohtori ja kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri. Hän on Valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, Suomen Akatemian Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikön johtaja sekä TYKS:n ylilääkäri ja kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten vastuualuejohtaja. Parhaillaan hän toimii vierailevana professorina Leidenin yliopistossa Hollannissa.

Hyvän tiedon omena myönnettiin tänä vuonna 29. kerran.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Potilaan aika

Ehkä huokaisen väärässä kohtaa tai katson huolestuneen näköisesti potilaan laboratoriovastauksia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uusi Lastensairaala paransi perheiden tyytyväisyyttä

– Hoidon perhekeskeisyys ja vanhempien läsnäolo toteutuvat nyt uudella ­tavalla, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Tiedepääkirjoitus
Pamoja tulinde maisha – yhdessä säästämme elämää

Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolatautiepidemia alkoi yli vuosi sitten ja marraskuun 2019 loppuun mennessä infektioon on sairastunut 3 304 potilasta ja kuollut 2 199, Veli-Jukka Anttila kirjoittaa.

Ajassa
Apotti laajenee pääkaupunkiseudulla

– Alkuun oli pelonsekainen fiilis, sanoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä Mikael Kuitunen.

Ajassa
Miksi ei Potilasturvallisuuskeskus?

Vaasassa perustettiin viime vuonna keskus, joka on saanut enemmän ­huomiota nimestään kuin tehtävästään.

Pääkirjoitus
Yleislääketieteen rajat hämärtyvät

Yleislääkärien keskittyminen suppeampiin kokonaisuuksiin tulee väistämättä tarpeelliseksi, kirjoittaa Petja Orre.