Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/1999 vsk 54 s. 4253

Ikääntyvä väestö haaste myös apteekkipalveluille

Vanhukset ovat apteekeille suuri ja haastava asiakasryhmä, ja apteekkien henkilökunta myös kuulee paljon ikäihmisten lääkehoidon käytännön ongelmista arkipäivän työssään. Apteekkien lääkeinformaatio on tärkeä tietolähde vanhuspotilaille, jotka käyttävät paljon sekä reseptivalmisteita että itsehoitolääkkeitä. Ikäihmisten lääkehoito, palvelu ja yhteistyömuodot vanhustenhuollon kanssa olivat esillä tämänvuotisilla Farmasian päivillä, joiden pääteemana oli 2000-luvun lääkeosaajat.

- Ikääntynyt lääkkeiden käyttäjä tarvitsee tietoa lääkkeistään ja hän myös usein kysyy sitä. Oikea paikka puolueettoman lääkeinformaation antamiseen on suomalainen ammattiapteekki, joka tuntee vastuunsa lääkehoidon onnistumisesta, totesi proviisori Helena Latvala Kouvolasta.

Tutkimusten mukaan vain kolmasosa vanhuksista käyttää lääkkeitä sovitusti. Syyt voivat joskus olla hyvinkin yksinkertaisia - vaikkapa vain se, että heikoilla käsivoimilla ei saa lääkepurkkia auki. Useita lääkkeitä samanaikaisesti käyttävillä ikäihmisillä lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutusriski on lisääntynyt, samoin ongelmat lääkkeiden annostelukertojen muistamisessa. Joidenkin lääkkeiden muistia heikentävät vaikutukset saattavat korostua vanhuksilla.

Lue myös

- Ikääntyneen ihmisen muisti ja tarkkaavaisuus saattavat huonontua myös eräitä tavallisia särkylääkkeitä, kuten indometasiinia, ibuprofeenia ja naprokseenia käytettäessä, totesi Helsingin yliopiston farmasian professori Liisa Ahtee, joka sai tänä vuonna farmasian alan tunnustuspalkinnon, Albert Wuokon palkinnon.

Apteekkien lääkeinformaation parantamiseksi on käynnistymässä TIPPA-hanke, jossa mm. koulutetaan farmaseuttista henkilökuntaa entistä parempaan neuvontaan ja tuotetaan lääkeinformaatioaineistoa. Apteekkien ja kotisairaanhoidon yhteistyön kehittäminen on myös kasvavan vanhusväestön palvelun haasteita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030