Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2009 vsk 64 s. 3069

Influenssapuhelin on löytänyt paikkansa

Ulla Toikkanen

A(H1N1)-influenssasta kertovaan SPR:n palvelupuhelimeen soittavat kaipaavat usein vahvistusta viranomaisten antamiin tietoihin.

- Tiedotusvälineiden ja viranomaisten tulisi kenties ottaa huomioon kansalaisten epävarmuus, miettii puhelinpalvelussa vapaaehtoisena työskentelevä tutkija Anne-Marie Vartti.

Vartti ei hätkähdä erikoisemmistakaan kysymyksistä, sillä 16 vuoden kokemus HIV-neuvontapuhelimeen vastaamisesta antaa varmuutta tähänkin työhön. Vartin kimmokkeena on auttamishalun lisäksi kansaterveystieteen tutkijan uteliaisuus.

Vartti toteaa, että nyt kysytään tarkempia kysymyksiä kuin keväällä. Juuri nyt rokotuksia koskevat kysymykset ovat lisääntyneet. Useat kysyvät, milloin rokotuksen saa ja onko heillä oikeus saada rokotus heti ensimmäisten joukossa. Rokotuksen riskeistä sen sijaan kysytään vähän.

Välillä Vartti on joutunut vastaamaan varsin hankaliin kysymyksiin.

- Pari kertaa juuri matkalta palanneella soittajalla on ollut keuhkoembolian oireita. Olen kehottanut soittajaa hakeutumaan heti varmuuden vuoksi hoitoon, tahtomatta kuitenkaan pelotella liikaa.

Lue myös

- THL:n katukampanja ei ole muuttanut kysymyksiä. Minulta ei ole juurikaan kysytty käsien pesemiseen liittyvistä asioista.

Vartin mielestä puhelimeen tulevia oiretiedusteluja analysoimalla voi parhaimmassa tapauksessa saada lisätietoa influenssan kaltaisten tautien ilmaantuvuudesta, jos nämä esimerkiksi yhdistettäisiin kliinisiin havaintoihin ja THL:n kotisivuilta tai Googlen hakukoneella tehtyihin hakuihin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030