Lehti 32: Ajan­kohtai­sta 32/1996 vsk 51 s. 3406

Insuliinin keksimisestä 75 vuotta

Yksi lääketieteen vaikuttavimmista keksinnöistä, insuliini, täytti kesällä 75 vuotta. Sen keksijöinä pidetään kanadalaisia tutkijoita Frederick Bantingia ja Charles Bestiä. Vuonna 1921 he antoivat koiran haimasta eristettyä insuliinia koiralle, jolle oli aiheutettu diabetes poistamalla haima, ja saivat sen verensokeriarvot laskemaan normaalitasolle. Tammikuussa 1922 annettiin ensimmäinen insuliinipistos ihmiselle, 14-vuotiaalle kanadalaispojalle. Vuonna 1923 insuliinin keksijöille myönnettiin Nobelin palkinto - tosin palkinnon saivat Frederick Banting ja tutkimuslaitoksen johtaja professori J. J. R. McLeod, jonka osuuden sanotaan jääneen nimen keksimiseen uudelle aineelle.

Ennen insuliinia diabetesta oli hoidettu ruokavaliolla. Lokakuun lopulla ilmestyneessä Diabetes-lehden juhlanumerossa kerrotaan Saksassa ja Ruotsissa kehitettyyn ruokavalioon kuuluneen vain vähän hiilihydraatteja ja proteiineja mutta runsaasti rasvaa - äärimmillään vain vihreitä vihanneksia ja voita. Lisäksi potilaille annettiin soodaa vähentämään happojen määrää sekä sokerin vähentämiseksi paloviinaa, jopa lapsille. Potilaiden ennuste oli huono: alle 10-vuotiaat insuliininpuutosdiabeetikot kuolivat aliravittuina alle vuoden kuluessa taudin toteamisesta.

Insuliinin läpimurto oli nopea. Teollinen valmistus sian haimasta alkoi jo toukokuussa 1922 Pohjois-Amerikassa, ja vuoden lopulla insuliinia alettiin valmistaa myös Tanskassa. Ensimmäiset suomalaiset diabetespotilaat saivat insuliinia vuonna 1923 Helsingin yleisessä sairaalassa.

Lue myös

Maailmassa on yli 100 miljoonaa diabeetikkoa, ja määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2010 mennessä. Diabetes yleistyy erityisen nopeasti eräissä Aasian ja Afrikan maissa, mm. Kiinassa. Kehitysmaissa ihmisiä kuolee edelleen insuliinin puutteeseen, sillä lääkkeen hinta on usein ylivoimainen eikä terveydenhuollon taso välttämättä riitä edes taudin diagnosointiin. Kansainvälisen diabetesliiton IDF:n mukaan insuliinia riittäisi periaatteessa koko maailman tarpeisiin, mutta kaksi kolmasosaa siitä käytetään teollisuusmaissa.

Maailman diabetespäivää vietetään 14.11. - Frederick Bantingin syntymäpäivänä - tällä kertaa 75-vuotiaan insuliinin merkeissä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030