1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Järjestöt: Talousarviossa on liian vähän rahaa lääketieteen tutkimukseen
Ajan­kohtai­sta

Järjestöt: Talousarviossa on liian vähän rahaa lääketieteen tutkimukseen

Kliinisen tutkimuksen määrärahat valtion talousarviossa ovat liian pienet, lausuvat Lääkäriliitto, Duodecim, Lääketeollisuus ry ja Syöpäjärjestöt.

Järjestöt: Talousarviossa on liian vähän rahaa lääketieteen tutkimukseen Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lääkäriliitto, Duodecim, Lääketeollisuus ry ja Syöpäjärjestöt patistavat lisäämään kliinisen tutkimuksen määrärahoja ensi vuoden talousarvioon.

Järjestöt ovat laatineet aiheesta lausunnot eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle sekä valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostolle.

Niiden mukaan sekä kansallisten osaamiskeskittymien että VTR-rahoituksen määrärahat ovat liian matalalla tasolla.

– Valitettavasti molemmat mainitut määrärahat ovat liian pieniä mahdollistaakseen akateemisen kliinisen tutkimuksen nykyisen taantuman kääntämisen nousuun, mikä palvelisi suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää ja tarjoaisi parempaa hoitoa potilaille, lausunnossa sanotaan.

Seitsemän miljoonaa ei riitä osaamiskeskittymille

Suomeen on juuri perustettu kansallinen syöpäkeskus. Lisäksi perusteilla on kansallinen genomikeskus, kansallinen lääkekehityskeskus ja kansallinen neurokeskus. Lisäksi julkisten biopankkien toimintaa on tarkoitus yhtenäistää.

Järjestöjen mukaan ne parantavat toteutuessaan mahdollisuuksia lääke- ja muidenkin tutkimusten toteuttamiseen valtakunnallisesti ja "yhden luukun" periaatteen mukaisesti nykyistä paremmin.

Ne voivat myös yhdenmukaistaa hoitokäytäntöjä ja lisätä potilaiden yhdenvertaisuutta.

Järjestöjen lausunnon mukaan hallituksen talousarvioesityksen seitsemän miljoonan euron määräraha ei riitä osaamiskeskittymille. Ilman lisärahaa osaamiskeskittymillä ei olisi todellisia mahdollisuuksia toteuttaa tehtäviään.

Lue myös

VTR-rahoitusta pitää nostaa

Valtion rahoitus terveydenhuollon yksiköiden yliopistotasoisen tutkimuksen eli VTR-rahoituksen määrä on laskenut 20 vuodessa murto-osaan aiemmasta, 90 miljoonasta nyt esitettyyn 25 miljoonaan euroon.

Lääkäriliitto, Duodecim, Lääketeollisuus ry ja Syöpäjärjestöt tuovat esiin, että kyseessä on keskeinen sidonnaisuuksista vapaan kliinisen tutkimuksen mahdollistaja.

VTR-rahoituksen pieni määrärahalisäys vuoden 2020 budjetissa on järjestöjen mielestä hyvä mutta täysin riittämätön alku.

– Määrärahat tuovat itsensä takaisin laadukkaana tutkimuksena ja jatkuvasti paranevana terveyden- ja sairaanhoitona, järjestöt lausuvat.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Koronavirusinfektion mekanismeista uutta tietoa

Tampereen yliopistossa tehty tutkimus tuotti uutta tietoa reseptorista, jonka kautta koronavirus siirtyy solujen sisälle.

Ajassa
Syöpien riskitekijöistä laaja suomalaistutkimus

Tupakoivien miesten riski sairastua keuhkosyöpään on 27-kertainen verrattuna miehiin, jotka eivät koskaan ole tupakoineet.

Ajassa
Alueelliset hoitoketjut varmistavat aivoinfarktin oikean hoidon

Aivoinfarktissa tarvitaan nopeasti ambulanssikuljetus lähimpään erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa aivot voidaan kuvantaa.

Tieteessä
Ravintolisästä ehkä apua rasvamaksaan

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa onnistuttiin osittain parantamaan rasvamaksa rotilta.

Ajassa
STM: Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen

Nopeat käänteet ovat kuitenkin mahdollisia.

Kommentti
Tuleeko burnoutti takaisin?

Jos burnoutin juurisyyt tulisi käsiteltyä paremmin, se toisi uudenlaista näkökulmaa auttamisvalikkoon, kirjoittaa Jari Turunen.