Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2011 vsk 66 s. 529

Jogurtilla eroon vatsavaivoista?

Jaana Ahlblad

Probiootteja sisältävien elintarvikkeiden määrä markkinoilla kasvaa ja niitä myös mainostetaan nyt varsin aktiivisesti. Gastroenterologian professori, ylilääkäri Martti Färkkilä HUS:sta, onko suomalaisilla aiempaa enemmän vatsavaivoja?

- Toiminnallisten vatsavaivojen määrä suomalaisilla ei ole merkittävästi lisääntynyt, eikä poikkea oleellisesti muista länsimaista.

Probioottituotteiden väitetään parantavan ruoansulatusta, hellivän vatsaa ja vähentävän turvotusta. Ovatko ne siis "pelastajabakteereita" vatsavaivoista kärsiville?

- Mitään näyttöä probioottien vaikutuksesta ruoansulatukseen ei ole. Aikuisilla probiootteja on tutkittu lähinnä toiminnallisissa paksusuolivaivoissa. Osassa lumekontrolloiduista tutkimuksista niillä on lyhyen seuranta-ajan puitteissa saatu tilastollinen ero vatsan turvottelussa tai vatsakivuissa. Edelleen on kuitenkin epäselvää, mitkä bakteerikannat tai -lajit toimivat parhaiten ja kuinka paljon näitä tuotteita tulisi käyttää. Muutamaa kuukautta pidempiä seurantatutkimuksia on erittäin vähän.

Lue myös

Voiko probioottijogurttia syödä huoletta?

- Valmisteet ovat hyvin siedettyjä ja normaalin immuniteetin omaavilla turvallisia. Niitä voi käyttää ensisijaisesti turvotustyyppiseen ärtyvän paksusuolen oireyhtymään, vaikka teho on verrattain vähäinen. On kuitenkin hyvä muistaa että toiminnallisissa paksusuolivaivoissa lumevaste on keskimäärin 40 %, jopa 70 %.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030