Ajan­kohtai­sta

Kainuu etsii apua etälääkäreistä

Kainuun maakunta -kuntayhtymä hakee palvelukseensa etälääkäreitä, joiden työ­tilat sijaitsevat Oulussa Coronaria Hoitoketjun tiloissa ja potilaat Kainuun pienten kuntien terveysasemilla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_keuhkokuvaatutkitaan2.jpg
Kainuun maakunta -kuntayhtymä hakee palvelukseensa etälääkäreitä, joiden työ­tilat sijaitsevat Oulussa Coronaria Hoitoketjun tiloissa ja potilaat Kainuun pienten kuntien terveysasemilla. Pestiin riittää yleislääkärin pätevyys.

Mistä on kysymys, vastuualuepääl­likkö Asta Komulainen Kainuun maa­kunta -kun­ta­yhtymästä?

– Haemme sijaista tai useita osa-aikaisia sijaisia yhdelle lääkärille. ­Toiminta alkoi kokeilusta ja on jo vakiintunut. Etäyhteyden avulla on saatu terveys­asemille erikoislääkäripalvelujen lisäksi yhden yleislääkärin viikkotyö­panos. Yleislääkäri on kuntayhtymän palkka­listoilla, tilat ja alustapalvelut on vuokrattu Coronaria Hoitoketjulta. Mitä lääkäri voi tutkia etäyhteyden päästä?

– Etälääkäri hoitaa ajanvarauspotilaita, joilla on tiettyjä pitkäaikaissairauksia. Kotihoidon asiakkaiden kotona selviytymistä on pohdittu etäyhteyden avulla. Lääkärillä on käytettävissään sairaus­kertomusjärjestelmä, laboratoriotutkimukset, sydänfilmit ja röntgenkuvat. Etäyhteydessä lääkäri pystyy auskul­toimaan potilaan keuhkot ja sydämen. Kameraa voi zuumata, jos tarvitaan lähikuva iholta. Tilanteessa on mukana koulutettu hoitaja, joka voi toimia lääkärin käsinä ohjeiden mukaan, tehdä ­karkean neurologisen statuksen ja tutkia diabetespotilaan jalat.

Voitetaanko lääkäripula etälääkäreiden avulla?

– Tämä on yksi toimintamalli, jonka avulla voimme turvata lääkäripalveluja. Lisäksi hoi­ta­jat voivat konsultoida etä­lääkäriä. Terveysasemilla tarvitaan edel­leen myös paikalla olevia lääkäreitä.

Anne Seppänen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030