Ajan­kohtai­sta

Karvalakit vaihtuivat blogeihin

Haluatko vaikuttaa? Uutta hallitusohjelmaa kirjoitetaan jo. Karvalakkilähetystöjen aika on ohi, nyt vaikutetaan lobbaamalla ja bloggaamalla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kirjaimetpaassa_pixmac.jpg

Onko sinulla ajatus siitä, miten havaitsemasi epäkohta yhteiskunnassa voitaisiin korjata? Haluaisitko kenties muuttaa nykyistä lakia? Kiukuttaako terveydenhuollon uudistamisen hitaus? Nyt on se hetki käsillä, jolloin ehdit vielä vaikuttaa.

Eduskuntavaaleihin on aikaa viisi kuukautta, mutta uuden hallitusohjelman käsikirjoitusta laaditaan jo. Valmistuessaan paperi on periaatteessa tuore, mutta käytännössä sitä on kirjoitettu ministeriöissä virkamiestyönä jo kuukausia.

Kun hallitusohjelma on kirjoitettu ja hyväksytty, suuret poliittiset päätökset ja linjavalinnat on lyöty lukkoon seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Yhä useammalla lääkärillä, terveyspoliitikolla tai terveydenhuollon virkamiehellä on säännöllisten kolumnipalstojen lisäksi myös blogeja organisaatioidensa kotisivuilla. Sosiaalisessa mediassa halutaan näkyä: kun HUS-piirin entinen johtaja Lauri Laitinen kirjoitti kirjan, nykyinen johtaja Aki Lindén bloggaa.

THL:n tuore raportti monikanavarahoituksen purkamisesta menee varmasti hallitusohjelman kirjoittajien purtavaksi. Ammattliliitot ja potilasjärjestöt kirjoittavat toimenpideohjelmia. Sairaanhoitopiirien johtajatkaan eivät istu kiltisti kuulemassa ministeriön ohjeita, vaan tapaamisissa viestintä on kaksisuuntaista.

Mistä vaaleissa pitäisi puhua?

Eduskuntavaalien edellä julkiseen keskusteluun nostetaan monia merkittäviä asioita. Mitä asioita seuraavissa vaaleissa kannattaisi lähteä ajamaan ja miten? Lääkärilehden haastattelemista asiantuntijoista yhteiskuntatutkija, Helsingin yliopiston lehtori Anu Kantola nostaisi julkista terveydenhuoltoa, Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Mikko Nenonen puolestaan nostaisi esiin terveyserot.

- Liputtaisin julkisen terveydenhuollon puolesta, jotteivät palvelut polarisoituisi ja henkilökunta pakenisi yksityissektorille, Anu Kantola sanoo.

Hänen mielestään pitäisi puhua myös henkilöstön hyvinvoinnista, sillä palvelualalla työntekijöiden jaksaminen näkyy suoraan laadussa.

- Iskulauseiksi vaalitaistoon kelpaisivat vaikkapa: "Hyvä terveydenhuolto tuottaa tehokkaita ja jaksavia työntekijöitä" tai "Terveydenhuolto on talouskasvun perusta ja tekijä", ehdottaa Anu Kantola viitaten kilpailuvaltion ideologioihin.

Ensin väitellään, sitten sovitaan

Lääkäriliiton terveyspoliittisen asiantuntijan Mikko Nenosen mukaan kansaan menevien vaaliteemojen on hyvä olla sellaisia, joista puolueet voivat ennen vaaleja olla eri mieltä, mutta joista saadaan silti sopu varsinaisissa hallitusneuvotteluissa. Esimerkiksi yksityisen ja julkisen terveydenhuollon keskeinen vääntö on ideologinen, mutta periaatteessa sovittava asia.

Nämä kovat ratkaisut eivät välttämättä näy ministeriöiden laatimissa, vaaliohjelman taustaksi tarkoitetuissa tulevaisuuskatsauksissa, ainakaan selkeinä kannanottoina. Vaaliteemojakaan virkamieskielestä on vaikea löytää. Esimerkiksi STM:n tulevaisuuskatsauksessa potilas mainitaan viisi kertaa, asiakas kuusi kertaa ja valinnanvapaus kerran, mutta järjestelmä-sana kukkii eri muodoissaan peräti 29 kertaa.

Kun Mikko Nenoselta pyytää lääkäriehdokkaille sopivia vaaliteemoja, hän kehittelee nopeasti kaksi kysymystä, joista vaalikansa voisi innostua. Asiakaskeskeisyydestä ei koskaan puhuta liikaa.

Britit sai vaaliuurnille kysymys sosioekonomisista terveyseroista, ja sitä Nenonen tarjoaa toiseksi teemaksi suomalaisillekin. Puolueet voisivat suorastaan kilpailla toimivista ratkaisuista ja tasa-arvosta puhuminen on aina vetoavaa. STM:n tulevaisuuskatsauksessa terveyserot mainitaan muuten vain neljä kertaa.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030