Ajan--kohtai--sta

Kasviksista ja vitamiinilisistä ei syövän torjujiksi

Tutkimusten mukaan kasvikset ja hedelmät vähentävät syöpäriskiä vain vähän, monivitamiinipillerit näyttävät jopa lisäävän sitä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Kasvikset_vitamiinit_Pixmac.jpg

Kasvikset, hedelmät ja vitamiinilisät kuuluvat usein terveystietoiseen elämäntapaan. Maailman terveysjärjestö WHO on jo parikymmentä vuotta suositellut kasvisten ja hedelmien päiväannokseksi vähintään 400 grammaa. Sekä kasvisten että vitamiinilisien hyödyllisyydestä syövän torjujina on kuitenkin saatu ristiriitaisia tuloksia.

Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistussa monikansallisessa kohorttitutkimuksessa kasvisten tai hedelmien lisääminen ruokavalioon vähensi syövän esiintymistä, mutta vain vähän. Suurempi merkitys kasvisten määrän lisäyksellä oli naisille.

Analyysissä huomioitiin alkoholinkäytön ja tupakan vaikutukset, mutta muiden elintapojen jäännösvaikutusta ei voitu sulkea pois.

Tutkimukseen osallistui 140 000 miestä ja 330 000 naista. Keskimäärin 8,7 vuotta kestäneen seurannan aikana syöpään sairastui 0,07 % miehistä ja 0,06 % naisista.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa ruotsalaisessa kohorttitutkimuksessa puolestaan havaittiin, että rintasyöpään sairastuivat 19 % todennäköisemmin ne naiset, jotka olivat syöneet säännöllisesti monivitamiinipillereitä yli kolmen vuoden ajan. Yksittäisten vitamiinien (C, E, B6 tai foolihappo) nauttiminen ei kuitenkaan lisännyt syöpäriskiä.

Tutkimuksessa oli mukana 35 000 49–83-vuotiasta naista, joista 2,8 % sai rintasyövän kymmenen seurantavuoden aikana.

Tutkijat eivät pystyneet nimeämään, mikä tekijä monivitamiinipillereissä voisi lisätä syöpäriskiä. Muiden elintapamuuttujien vaikutusta tuloksiin ei myöskään voitu poissulkea.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030