Kehno ruokavalio voi lisätä masennusriskiä
Välimerellistä ruokavaliota noudattavilla näyttää olevan pienempi riski sairastua depressioon kuin epäterveellistä ravintoa nauttivilla.
Tutkimusaineisto koostui 3 487 brittiläisestä valtion virkamiehestä. Tutkittujen keskimääräinen ikä oli 55,6 vuotta. Heistä 26,2 % oli naisia.
Osa tutkituista söi runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja kalaa, toiset puolestaan nauttivat paljon paistettua ruokaa, lihajalosteita, rasvaisia maitotuotteita ja makeita jälkiruokia. Kun sukupuoli, ikä, koulutus, fyysinen aktiivisuus, tupakointi ja krooniset sairaudet oli vakioitu, ruokavalioiden ja masennusriskin välillä havaittiin selvä ero.
Niillä, jotka noudattivat välimerellistä ruokavaliota, oli viiden vuoden kuluttua 26 % pienempi masennusriski kuin epäterveellisesti syöneillä. Paljon pitkälle jalostettuja elintarvikkeita syöneillä oli 58 % suurempi masennusriski kuin niillä, jotka söivät vähän vastaavia tuotteita.
Vaikka tutkijat eivät voi täysin sulkea pois sitä mahdollisuutta, että masentuneet ihmiset syövät epäterveellisemmin, he pitävät sitä epätodennäköisenä, koska ruokavaliolla ei näyttänyt olevan yhteyttä aiempiin masennusdiagnooseihin.
Tutkimusta johtanut Archana Singh-Manoux totesi BBC:lle, että tulosten taustalla voi kuitenkin olla jokin elämäntapatekijä, jota tutkijat eivät osanneet ottaa huomioon.
Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac