Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2009 vsk 64 s. 681

Kemiläinen resepti Ei päivystyspakkoa, hyvät koulutusmahdollisuudet ja luottamus pysyvyyteen

Jaakko Takalainen

Kemi terveyskeskuksessa kaikki lääkärinvirat eivät ole täynnä, mutta jokaisella viralla on tekijänsä. Kun paikalliset päättäjät mainostavat tätä positiivista asiaa julkisuudessa, sillä on negatiiviset seuraukset.

- Kun virkojen sanotaan lehdessä olevan täynnä, seuraavina päivinä potilaita tulee ovista ja ikkunoista. Se kiristää kollegojen pinnaa, sanoo Kemin terveyspalvelujen ylilääkäri Jyri J. Taskila.

Eurolääkäreihin panostettava

Jyri J. Taskila, 37, vähättelee omia oivalluksiaan, mutta suostuu kysyttäessä kertomaan lääkkeet, jotka ovat tepsineet 22 tuhannen asukkaan Kemissä.

- Uusien eli eurolääkärien perehdyttämiseen on varattava aikaa. Myös lääketieteen opiskelijoiden harjoittelujaksoon on panostettava, koska hyvään harjoittelupaikkaan palataan todennäköisemmin, toteaa Taskila.

Hän tähdentää koulutuksen merkitystä myös taloudellisesti huonompina aikoina.

Mitä lääkkeitä Taskilalla sitten on tarjota liikoihin päivystyksiin?

- Lääkärille on taattava, ettei työhön kuulu päivystyspakkoa. Tämä tarkoittaa päivystyksen pääosan ulkoistamista. Kun ei ole pakkoa, moni alkaa sitten päivystää, sanoo Taskila.

Ulkoistaminen on hänen mukaansa hyvä keppi, joka pakottaa kehittämään päivystystä niin, että se muodostuu houkuttelevaksi ja että se nähdään tärkeänä osana lääkäriksi kouluttautumista.

Työaikojen joustaminen ihmisen oman elämäntilanteen mukaan on lähellä Jyri J. Taskilan sydäntä, koska hänellä itselläänkin on viisi lasta.

- Esimerkiksi pienten lasten äideille lyhennetty työaika tai osa-aikatyö voi olla elintärkeitä. Julkisen työnantajankin on oltava joustava. Toinen mottoni on, että kaikesta voidaan neuvotella, sanoo Taskila.

Julkinen palvelu on kivijalka

Vaikka Jyri J. Taskila ei vastusta periaatteellisesti lääkärintyön ulkoistamista, hänen näkemyksensä julkisen palvelun tärkeydestä kostuttaa paatuneenkin silmäkulman.

- Työhöni antaa mielekkyyttä, että uskon lujasti julkisen perusterveydenhuollon olevan tämän valtakunnan terveydenhuollon kivijalka. Jotta näin olisi, kaikessa toiminnassa on oltava kehittämisnäkökulma mukana, linjaa Taskila.

Ylilääkäri suojakilpenä

Taskila vannoo nopean puuttumisen nimiin. Vastaanotolla ilmenneisiin ongelmiin on reagoitava heti.

- Koskaan ei saa ottaa asennetta "Älä välitä, kyllä aika sen hoitaa" ja jättää lääkäriä yksin. Aina on tehtävä jotakin, ainakin yritettävä parantaa olosuhteita, sanoo Taskila.

Lue myös

Hän pyrkii työssään siihen, että johtamisesta löytyisi kolmea elementtiä sopivassa suhteessa: nöyryyttä, jämäkkyyttä ja luovuutta.

Hyvä ylilääkäri on Taskilan mukaan verkostoitunut moneen suuntaan. Hyvät suhteet tarvitaan niin julkisiin kuin yksityisiinkin terveydenhuollon toimijoihin.

- Positiivinen viidakkorumpu antaa tehokkaan kanavan rekrytoinnille. Lisäksi on pyrittävä vuoropuheluun kunnan virkakoneiston kanssa, jotta vaikeinakaan taloudellisina aikoina ei romuteta hyvää työnantajakuvaa, toteaa Taskila.

Yksi terveyskeskuslääkäreitä rassannut aihe on palkkaus. Taskila tarjoaa ohjeeksi nousujohteista palkkapolitiikkaa, jota kehitetään paikallisesti sopimalla. Kemissä neuvotellaan juuri työnantajan kanssa "hyvässä yhteishengessä" tällaisen mallin käyttöönotosta.

- Malli kannustaisi nuoria kouluttautumaan, mutta ei unohtaisi kokemuksen tärkeyttä. Ajatuksen on, että sitoutumisesta palkitaan, sanoo Taskila.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030