Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2000 vsk 55 s. 64

Keski-Suomessa selvitetään järkevintä mallia terveyskeskusten röntgenpalveluille

Suomessa kolmasosa röntgentutkimuksista tehdään terveyskeskuksissa. Toimintamalli on poikkeuksellinen, sillä muualla Euroopassa ei kuvauksia tehdä perusterveydenhuollossa. Meillä myös kuvataan potilaita enemmän kuin muualla. Keski-Suomessa tutkitaan paraikaa, millaisilla tutkimusmäärillä ja millaisilla etäisyyksillä toisistaan sijaitsevissa terveyskeskuksissa oman kuvaustoiminnan järjestäminen on taloudellisesti perusteltua. Radiologian erikoislääkäri Eila Lantto Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksesta kertoo, että taustaselvitykset on tehty ja käynnissä on erilaisten järjestelmien mallintaminen. FinOHTAn tuella tehtävän tutkimuksen tulokset valmistuvat loppukeväästä 2000.

Suurin osa terveyskeskusten röntgenlaitteistoista on uusimisen tarpeessa; useimmat on hankittu 1970-luvulla. Kunnissa joudutaankin lähivuosina ratkaisemaan, miten palvelut jatkossa tuotetaan: uusitaanko omat laitteet vai tehdäänkö yhteistyötä, ostetaanko perinteiset röntgenlaitteet vai onko varaa digitaalitekniikkaan?

-Jos jokaiseen toimipisteeseen uusitaan entisenlaiset laitteet, hinta on yhteensä 20 miljoonaa markkaa, jos taas digitaalilaitteet, lasku kasvaa kaksin- tai kolminkertaiseksi, sanoo Eila Lantto.

Lue myös

Keski-Suomessa tehdyt taustaselvitykset osoittavat, että terveyskeskusten kuvausmäärät ja radiologisen toiminnan kustannukset vaihtelevat erittäin paljon. Järjestämisvaihtoehtoja puntaroitaessa on tarkasteltava niin tilojen, laitteiden ja työntekijöiden muodostamia kustannuksia kuin potilaankin ajankäyttöä ja vaivannäköä - potilaan kulkeminenkin nimittäin maksaa paljon menetettynä työaikana ja matkakustannuksina ja vielä enemmän, jos mukaan tarvitaan saattaja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030