• Hertta Vierula

Keskosen ja vanhempien läheisyyttä tuettava sairaalahoidon aikana

Väitöstutkimuksessa todetaan, että nykyisiä hoitokäytäntöjä pitäisi kehittää vanhempien osallisuutta tulevaan suuntaan.

Keskosen ja vanhempien läheisyyttä tuettava sairaalahoidon aikana Kuva 1 / 1

LL Simo Raiskilan väitöstutkimuksessa todetaan, että vastasyntyneiden teho-osaston hoitokäytäntöjä voidaan muokata läheisyyttä ja vanhempien osallisuutta tukevaan suuntaan vaarantamatta keskosen kasvua ja pidentämättä sairaalahoitoaikaa.

Läheisyyttä voidaan lisätä esimerkiksi perhehuoneiden avulla.

Eurooppalaisessa monikeskustutkimuksessa osoitettiin eroja vanhempien läsnäolossa ja kenguruhoidon määrässä. Eroja vanhempien osallistumismahdollisuuksissa havaittiin niin eri maiden välillä kuin myös saman maan sisällä eri yksiköiden välillä. Selkeimmin eroja selittävä tekijä oli vanhempien mahdollisuus yöpyä osastolla.

Väittelijä kehitti uusia mittareita

Raiskila kehitti tutkimuksessaan uusia mittareita, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi selvitettäessä vanhemman ja lapsen välisen läheisyyden fysiologisia vaikutuksia ja vaikutuksia pitkäaikaiskehitykseen. Mittareiden avulla voidaan myös tukea perhekeskeisten hoitokäytäntöjen käyttöönottoa. Mittareina käytettiin esimerkiksi läheisyyspäiväkirjaa ja tekstiviestikyselyä.

Raiskilan mukaan mittarit osoittautuivat helppokäyttöisiksi, eivätkä kuormittaneet liikaa vanhempia tai hoitohenkilökuntaa.

Läheisyyden tukeminen on tärkeää, sillä varhainen vuorovaikutus ja läheisyys vanhempien kanssa ovat tärkeä perusta vastasyntyneen kehitykselle. Erityisen tärkeää se on keskosille, joiden aivojen nopean kehityksen vaihe tapahtuu kohdun sijaan sairaalaympäristössä.

Raiskila toteaa, että vanhemman ja lapsen välistä fyysistä läheisyyttä ja vanhempien läsnäoloa on kaikin keinoin tuettava keskosten sairaalahoidossa. Vanhempien läsnäolon mahdollistaminen pitäisi ottaa huomioon jo sairaalasuunnittelussa.

LL Simo Raiskilan väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa 17.8.2018.

kuva: Pixmac

Lisää aiheesta

Iltavirkun äidin lapsikin valvoo
Vauvan veriset kyyneleet voivat olla merkki äidiltä saadusta sukupuolitautiklamydiasta
Miksi äitiysvapaita ei huomioida kymmenen vuoden säännössä?

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.