Keskussairaaloiden ovet aukeavat medisiinareille
Johtajaylilääkäri Markku Voutilainen ottaisi mielellään vaikka koko lääketieteen kliinisen vaiheen opetuksen Keski-Suomen keskussairaalaan.
Lääketieteen aloituspaikkojen lisääminen on saanut tiedekunnat pohtimaan kliinisen vaiheen opetuksen hajauttamista keskussairaaloihin. Sairaanhoitopiireille asia tuntuu sopivan hyvin ja suunnitelmia on vireillä eri puolilla maata.
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Itä-Suomen yliopisto käyvät parhaillaan neuvotteluja lääketieteen kliinisen vaiheen opintojen järjestämisestä Jyväskylässä.
- Itä-Suomen yliopiston sisäänottomäärä nousee 30 opiskelijalla. Neuvottelemme siitä, että voisimme tarjota kliinisen vaiheen opetusta merkittävälle osalle näistä 30 opiskelijasta, kertoo johtajaylilääkäri Markku Voutilainen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.
Lääketieteen opiskelijoita otetaan Jyväskylään Voutilaisen mukaan erittäin mielellään. Keski-Suomeen haluttaisiin ottaa vaikka koko kliinisen vaiheen opetus.
Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksen johtaja Jukka Pelkonen vahvistaa, että myös yliopiston puolelta on halukkuutta opetuksen hajauttamiseen ja neuvottelut ovat käynnissä.
- Hajautuksen laajuutta ja oppiaineita ei ole vielä identifioitu, Pelkonen sanoo.
Hän näkee realistisena, että opetusta voitaisiin hajauttaa Jyväskylään muutaman viikon verran lukukaudessa opiskelijaa kohden.
Opiskelijoiden sisäänoton lisäys tapahtuu Kuopiossa syksyllä 2014, joten opetusta hajautettaisiin laajemmin aikaisintaan kahden vuoden kuluttua siitä.
Opetus nostaa sairaalan statusta
Itä-Suomen yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin välillä on jo entuudestaan yhteistyötä muutaman yhteisprofessuurin verran. Opetusta hajautetaan jo nyt kirurgiassa ja sisätaudeissa. Professuurien kustannukset jakautuvat yliopiston ja sairaanhoitopiirin kesken. Professoreilla on sivuvirka Keski-Suomen keskussairaalassa.
Jyväskylässä on parhaillaan käynnissä uuden sairaalarakennuksen hankesuunnittelu ja sen yhteydessä pohditaan myös tarvittavia opetustiloja.
Voutilainen näkee, että lääkärikoulutuksen antaminen nostaisi sairaalan tasoa monella tavalla.
- Akateemisen työvoiman ja professorien läsnäolo heijastuu koko erikoisalan tasoon ja parantaa välillisesti myös erikoislääkärikoulutuksen tasoa. Sairaalan arvostus nousee ja se tulee aktivoimaan tieteellistä tutkimustoimintaa, hän uskoo.
Myös tulevaisuuden rekrytointien uskotaan helpottuvan, kun alueen sairaalat ja terveyskeskukset tulisivat lääkäreille tutuiksi jo opiskeluaikana.
Porissa jo vuosien kokemus
Porissa on hajautettu Turun yliopiston lääketieteen kliinisen vaiheen opetusta laajemmin vuodesta 2005 lähtien. Toiminta alkoi sairaanhoitajien muuntokoulutuksen myötä, mutta myös kaikkien muiden opiskelijoiden opintoja on hajautettu. Porissa hajauttaminen tapahtuu lyhyissä jaksoissa ja opiskelijat voivat asua Satakunnan keskussairaalan läheisyydessä olevissa majoitustiloissa. Hajautettuun opetukseen osallistumisesta voi perhesyistä saada vapautuksen.
Noin 550 lääketieteen opiskelijaa opiskelee vuosittain erimittaisia jaksoja Satakunnan keskussairaalassa ja alueen terveyskeskuksissa. Opetustyötä varten on rakennettu tiloja, muun muassa opetusterveyskeskus, ja rekrytoitu henkilöstöä. Turun yliopiston professoreja Satakunnassa on neljä, heistä yksi kirurgian professori, ylilääkäri Pertti Aarnio. Hän näkee opetuksen hajauttamisessa monenlaisia hyötyjä.
- Opiskelijat näkevät eri tasoisia sairaaloita ja terveyskeskuksia ja saavat kokemusta tavallisista potilaista, kun taas yliopistosairaalassa potilasjoukko on valikoitunutta, Aarnio sanoo.
- Opetuksen lisäämisen myötä myös tutkimustoiminnan vireys on lisääntynyt.
Sairaanhoitopiiri puolestaan hyötyy tulevaisuuden rekrytointien helpottumisesta.
Myös johtajaylilääkäri Olli Wanne on tyytyväinen.
- Olemme lähentyneet henkisesti Turun professorikunnan, tiedekunnan ja TYKS:n kanssa. Ristiriitoja ja kyräilyjä ei ole, Wanne kiittelee.
Tuleva opiskelijamäärien lisääminen ei hänen näkemyksensä mukaan tuo suuria muutoksia tilanteeseen, vaan hyväksi koettu malli jatkuu entisellään.
Turun yliopiston lääketieteen opetusta on hajautettu myös Varsinais-Suomen aluesairaaloihin ja terveyskeskuksiin sekä Vaasaan.
Opiskelijan asema huomioon
Lääkäriliiton hallituksen jäsen, LL Teppo Heikkilä pitää hajautussuunnitelmia kannatettavina, mutta muistuttaa myös ratkaisua kaipaavista ongelmista. Etenkin yksittäisen opiskelijan asemaa on tärkeä miettiä.
- Jos pienillä tuloilla elävä opiskelija velvoitetaan lähtemään viikkojen jaksoille toiselle paikkakunnalle, ei voida olettaa että opiskelija itse vastaa kustannuksista.
Jukka Pelkonen pitää tärkeänä, että opiskelijat tietävät jo opiskelupaikkaa hakiessaan, jos opintoihin kuuluu jaksoja toisessa kaupungissa.