Ajan­kohtai­sta

Kiristyvä tupakkalaki kieltäisi tupakoinnin leikkikentillä ja uimarannoilla

Lausuntokierroksella oleva esitys veisi tupakka-askeista bränditunnukset ja logot.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tupakointi kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkausten houkuttelevuutta vähennettäisiin.

Näin esitetään nyt lausuntokierroksella olevassa ehdotuksessa tupakkalain muutokseksi. Ehdotettu laki tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

Vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistaminen tarkoittaa sitä, että tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkaukset eivät saisi merkinnöiltään tai muulta ulkoasultaan erottua muiden vastaavien tuotteiden vähittäismyyntipakkauksista. Siten tupakka-askeista poistuisivat bränditunnukset ja logot.

Bussikatoksissa ei saisi tupakoida

Tupakointi kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Tupakkalaissa säädettyä sisätilan määritelmää laajennettaisiin niin, että sisätiloja koskevat tupakointikiellot kattaisivat jatkossa uusia alueita. Tupakointi olisi jatkossa kiellettyä esimerkiksi suurimmassa osassa bussikatoksia.

Ehdotuksen myötä tupakointi olisi kiellettyä myös esimerkiksi nykyistä avoimemmilla ravintoloiden terasseilla. Nykyään terasseilla tupakointi on mahdollista esimerkiksi sellaisilla terasseilla, joissa on katto ja kaksi seinää. Jatkossa tupakointi olisi mahdollista sellaisilla terasseilla, joissa on korkeintaan katto ja yksi seinä tai kaksi seinää ilman kattoa. Kielto ei koskisi kokonaan avoimia terasseja.

Sisätilan määritelmää koskeva muutos tulisi voimaan muita säädöksiä kaksi vuotta myöhemmin, eli vasta vuoden 2024 alussa.

Lue myös

Tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kieltoa laajennettaisiin koskemaan kaikkia tupakkatuotteita, kun nykyisin kielto koskee vain savukkeita ja kääretupakkaa. Lisäksi tuotteet, joilla on tarkoitettu saamaan tupakkatuotteelle aikaan tunnusomainen tuoksu tai maku, kiellettäisiin. Tunnusomaisella tuoksulla tai maulla tarkoitetaan muuta kuin tupakan tuoksua tai makua, joka saadaan lisäaineesta tai lisäaineiden yhdistelmästä. Näitä makuja tupakkatuotteissa ovat esimerkiksi suklaa, mansikka ja mentoli.

Tunnusomaiset tuoksut ja maut olisivat jatkossakin kiellettyjä sähkösavukkeissa käytettävissä nesteissä.

Tupakkatuotteiden valmistajien ja maahantuojien olisi maksettava Valviralle vuotuinen valvontamaksu, joka perustuisi tuotteiden myyntimääriin. Tuloilla tehostettaisiin erityisesti tuotevalvontaa.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030