Ajan­kohtai­sta

Kokojyvävilja voi vähentää diabeetikoiden sydänkuolemia

Tyypin 2 diabetesta sairastavilla naisilla, jotka söivät paljon leseitä sisältävää kokojyväviljaa, oli 35 prosenttia pienempi sydänkuolemien riski kuin niillä, jotka söivät sitä vähemmän. Näin kertoo Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000031566269.jpg

Tyypin 2 diabetesta sairastavilla naisilla, jotka söivät paljon leseitä sisältävää kokojyväviljaa, oli 35 prosenttia pienempi sydänkuolemien riski kuin niillä, jotka söivät sitä vähemmän. Tämä yhteys ilmeni riippumatta siitä, söivätkö naiset leseitä osana viljaa vai muuten ruoassaan. Kokojyväviljaa kannatti syödä noin 10 grammaa päivässä.

Circulation–lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana yli 7 000 tyypin 2 diabetesta sairastavaa naista. Tauti oli diagnosoitu heillä yli 30-vuotiaana. Tämä selvitys on osa Nurses´ Health -tutkimusta, jossa on ollut mukana yli 120 000 yhdysvaltalaista sairaanhoitajaa vuodesta 1976 lähtien. Osallistujat kertoivat sairaushistoriastaan, elämäntavoistaan ja diagnooseistaan joka toinen vuosi ja täyttivät ruokailutottumuksia kartoittavan kyselyn joka neljäs vuosi.

– Tämä tutkimus kertoo, että paljon kokojyväviljaa ja ennen kaikkea runsaasti leseitä sisältävä ruoka voi vähentää diabeetikoiden sydänkuolemien riskiä. Tutkimus on ensimmäinen, joka on saanut tällaisia tuloksia, sanoo apulaisprofessori Lu Qi Harvardin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

American Heart Association suosittaakin kaikille ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kokojyväviljaa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030