1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kongossa puhkesi uusi ebolaepidemia
Ajan­kohtai­sta

Kongossa puhkesi uusi ebolaepidemia

Maassa on meneillään myös korona- ja tuhkarokkoepidemiat.

Kongossa puhkesi uusi ebolaepidemia Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Kongon demokraattisessa tasavallassa on meneillään uusi ebolaepidemia. Epidemia on käynnissä maan länsiosassa, Équateurin maakunnassa. Alueella oli 5. kesäkuuta mennessä todettu 14 tartuntaa. Sairastuneista kuusi on menehtynyt.

Alustavien tietojen mukaan uusi epidemia ei liity edelliseen epidemiaan, joka levisi laajasti maan itäosassa. Se oli suurin ebolaepidemia Kongon demokraattisen tasavallan historiassa ja toiseksi suurin maailmassa. Équateurin alueella tartuntoja on todettu viimeksi vuonna 2018.

Ebolan lisäksi Kongossa on meneillään myös COVID-19- ja tuhkarokkoepidemia. Maassa on todettu noin 4 100 koronavirustartuntaa. Sairastuneista 88 on menehtynyt. Tuhkarokkoon on sairastunut lähes 370 000 ihmistä, joista lähes 6 800 on menehtynyt.

Kongo on ollut suljettuna maaliskuun puolivälistä alkaen koronavirusepidemian vuoksi. Maan terveysviranomaiset koordinoivat toimia epidemian hillitsemiseksi yhdessä WHO:n ja muiden toimijoiden kanssa.

Lue myös

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume. Tauti tarttuu ainoastaan suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin. Tartunnan saaneista yli puolet on menehtynyt. Taudin hoito on pääosin oireenmukaista. Tehokkain keino estää taudin leviämistä on hyvä käsihygienia. Ebolaa vastaan on kehitetty rokote, joka oli käytössä edellisen epidemian aikana.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Yhden naisen yritys

Vasta yrityksen perustettuani olen nähnyt, että polku on ollut koko ajan perässäni, kirjoittaa Marika Kandell.

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.