1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kongossa puhkesi uusi ebolaepidemia
Ajan­kohtai­sta

Kongossa puhkesi uusi ebolaepidemia

Maassa on meneillään myös korona- ja tuhkarokkoepidemiat.

Kongossa puhkesi uusi ebolaepidemia Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Kongon demokraattisessa tasavallassa on meneillään uusi ebolaepidemia. Epidemia on käynnissä maan länsiosassa, Équateurin maakunnassa. Alueella oli 5. kesäkuuta mennessä todettu 14 tartuntaa. Sairastuneista kuusi on menehtynyt.

Alustavien tietojen mukaan uusi epidemia ei liity edelliseen epidemiaan, joka levisi laajasti maan itäosassa. Se oli suurin ebolaepidemia Kongon demokraattisen tasavallan historiassa ja toiseksi suurin maailmassa. Équateurin alueella tartuntoja on todettu viimeksi vuonna 2018.

Ebolan lisäksi Kongossa on meneillään myös COVID-19- ja tuhkarokkoepidemia. Maassa on todettu noin 4 100 koronavirustartuntaa. Sairastuneista 88 on menehtynyt. Tuhkarokkoon on sairastunut lähes 370 000 ihmistä, joista lähes 6 800 on menehtynyt.

Kongo on ollut suljettuna maaliskuun puolivälistä alkaen koronavirusepidemian vuoksi. Maan terveysviranomaiset koordinoivat toimia epidemian hillitsemiseksi yhdessä WHO:n ja muiden toimijoiden kanssa.

Lue myös

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume. Tauti tarttuu ainoastaan suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin. Tartunnan saaneista yli puolet on menehtynyt. Taudin hoito on pääosin oireenmukaista. Tehokkain keino estää taudin leviämistä on hyvä käsihygienia. Ebolaa vastaan on kehitetty rokote, joka oli käytössä edellisen epidemian aikana.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.