Ajan­kohtai­sta

Koronabussin suosio ylitti odotukset Tampereella

Aamulehden mukaan kapasiteetti on täydessä käytössä.

Anna Siitonen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Koronarokotteita jakava bussi tavoittelee Aamulehden mukaan väestöä, joka ei ole saanut aikaiseksi varata aikaa rokotteelle tai ei ole tullut ajatelleeksi asiaa.

Bussi käy kauppakeskusten parkkipaikoilla, ja esimerkiksi Hakametsän jäähallin parkkipaikalla oli mahdollista jääkiekkopelien erätauolla ottaa koronarokote.

Suosio on ylittänyt odotukset, ja bussin toimintaa on laajennettu. Marraskuun toisella viikolla rokotteen sai 662 ihmistä ja kolmannella 1 010. Kapasiteetti on täydessä käytössä.

Tampereen kaupungin koronarokotuksista vastaava hoitotyön päällikkö Birgit Aikio uskoi Aamulehdessä, että koronapassin käyttöönotto on motivoinut ihmisiä hakemaan rokotteita.

Bussin aukioloa voidaan Aikion mukaan pidentää, mutta talvinen sää asettaa haasteensa ulkona hytiseville jonottajille. Kaukajärvellä koronarokotusjono kiemurteli viime viikolla kymmenien metrien pituisena kauppakeskuksen parkkipaikalta kävelyteille saakka.

Tarvetta on

Tarvetta rokotteille on: viime viikonloppuna todettiin Pirkanmaalla 385 uutta koronatartuntaa. Pandemian aikainen yhden vuorokauden suurin tapausmäärä, 158, todettiin sunnuntaina 14. marraskuuta.

Tampereen kaupunki sulki Ratinan massarokotuspisteen 12. lokakuuta. Sen jälkeen koronarokotuksia on annettu bussin lisäksi terveysasemilla ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta pop-up-pisteillä. Terveysasemilla ajanvarausjono vaihtelee, ja joillakin asemilla rokotusaika menee tammikuulle 2022.

Lue myös

Terveysasemilla annettiin yhteensä 2 765 koronarokotetta marraskuun toisella viikolla. Kun koronapassi otettiin käyttöön, viikoittainen rokotemäärä oli jo 3 643.

Viime lauantaina Hatanpään koronarokotuspiste ruuhkautui, ja osa jonottajista jouduttiin ohjaamaan pois. Rokotteita ei ehditty valmistella riittävästi, vaikka hoitajia siirrettiin kiirevastaanotolta avuksi.

Uusi rokotuspiste tulossa

Tampereen kaupunki suunnittelee nyt terveysasemien, pop-up-pisteiden ja rokotebussin lisäksi uutta rokotuspaikkaa ensi vuodelle. Pisteen olisi tarkoitus toimia rokotusklinikkana.

Ensimmäisen rokotteen on 29. marraskuuta mennessä saanut Tampereella 87,4, toisen 82,7 ja kolmannen rokotteen 3,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Kirjoittajat

Anna Siitonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030