1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. "Koronatilanne on erittäin vakava"
Ajan­kohtai­sta

"Koronatilanne on erittäin vakava"

Alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää. Siksi on tarpeen rajoittaa myös sosiaalisia kontakteja entistä laajemmin.

Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Pääkaupunkiseudulla koronaepidemiatilanne on edelleen kehittynyt huolestuttavasti.

HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi korosti, että tilanne on erittäin vakava. Hän kehotti ottamaan suositukset ja rajoitukset tosissaan.

– Tänä aamuna Uudellamaalla oli yhteensä 84 sairaalahoitoa vaativaa koronapotilasta, joista nuorin on 27-vuotias ja iäkkäin 89-vuotias, hän kertoo.

Mäkijärven mukaan sairaalassa olevista koronapotilaista enemmistö on miehiä, ja suurimmalla osalla on jokin perussairaus. Sairaalassa olevien koronapotilaiden joukossa on myös perusterveitä.

– HUS ennustaa, että potilasmäärät tulevat kasvaman seuraavat 3-4 viikkoa. Olemme varautuneet nykysuunnitelmilla hoitamaan Uudellamaalla 170 potilasta, joista 40 teho-osastolla. Jos potilaita tuleekin enemmän, joudumme tekemään isompia järjestelyjä.

Tartunnan voi saada mistä vain

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tänään perjantaina uusia rajoituksia ja suosituksia, jotka Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ottavat käyttöön. Rajoitukset ovat voimassa 30. marraskuuta lähtien 20. joulukuuta asti.

Lähes kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan maanantaista lähtien pääkaupunkiseudulla. Organisoitu harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa, ja yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot myös ulkokentiltä perutaan.

Koordinaatioryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Lue myös

Työväenopistojen toiminta keskeytetään, ja kirjastot ovat auki rajoitetusti.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki.

Tartuntoja ilmenee tällä hetkellä erityisesti kodeissa ja lähipiirin sosiaalisissa kontakteissa, yksityisissä juhlissa ja tilaisuuksissa, työpaikoilla sekä harrastuksissa. Koska alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää, on tarpeen rajoittaa sosiaalisia kontakteja laajemmin täsmätoimien lisäksi.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.