Kouvola heruttaa vuokralääkäriyhtiöltä laatua
Kouvolan kaupunki ja Attendo MedOne tekivät kolmevuotisen jatkosopimuksen vastaanotto- ja päivystyspalveluista. Erikoista kontrahdissa on se, että 90 prosenttia korvauksesta perustuu kiinteään hintaan ja 10 prosenttia laatukriteereihin. Ensimmäisessä osassa painottuu pakko, toisessa mahdollisuus.
Jos Attendo MedOne ei yllä perussopimuksen tavoitteisiin, sille rapsahtaa sanktio. Jos yhtiö täyttää odotukset, se voi alkaa tavoitella laatuun sidottua kannusteosaa. Kouvolan terveyskeskuksen noin viiden miljoonan euron arvoisen sopimuksen kohdalla se tarkoittaa puolta miljoonaa euroa vuodessa.
Attendo MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen on innoissaan uudesta toimintamallista, mutta pitää jalat maassa.
- Hienoa, että laadusta halutaan maksaa. Täyteen bonusosuuteen ei realistisesti ole mahdollista yltää sopimuksen alkuvaiheessa, mutta parin vuoden päästä voimme sen saavuttaa.
Yhteisesti viilatussa sopimuksessa määritellään tarkkaan, mitkä ovat rahanarvoisia laatukriteereitä ja kuinka niitä mitataan. Painotus on vakavien kansansairauksien kuten diabeteksen ja alkoholin liikakäytön ehkäisemisessä. Laatumittarina toimii muun muassa palvelun peittävyys.
Toisaalta pelkkä ovenavausten määrä ei mittaa laatua, vaan lääkärit opetetaan pohtimaan terveyskeskuskäyntien vaikuttavuutta. Sitä tarkastellaan esimerkiksi alkoholi-audit-testien määrän, asiakaspalautteen ja erikoissairaanhoidon lähetteiden avulla.
- Emme pyri nollatasoon lähetteiden määrässä, vaan muiden kaupunkien keskiarvoon. Ei ole riskiä, että lääkärit jättäisivät lähettämättä potilaita erikoissairaanhoitoon, Kouvolan perusturvan tuotantojohtaja
Mikko Komulainen
vakuuttaa."Saa kopioida ja monistaa"
Karjalaisen mielestä väestövastuumalli on tullut tiensä päähän.
- Kun lääkäri katsoo potilaan korvaan, hän saa toimenpidepalkkion, mutta toimenpide ei kerro hoidon vaikuttavuudesta. Tästä mallista löytyisi sopivia elementtejä kannustavaan palkkausjärjestelmään myös kuntasektorille.
Komulaisen mukaan kumppanin toiminnan laadussa ei ole ollut sanottavaa vikaa, mutta sanoo, että terveydenhuollossa on aina kehittämisen varaa. Taustalla on myös tarve saada kolmen kaupungin ja kuntayhtymän toiminta yksiin raameihin. Kouvolan puolelta sopimusta on ollut kehittämässä useita asiantuntijoita.
Komulainen painottaa tiedotteessa, että "maksamme tuottajalle täyden hinnan vasta kun väestö on tyytyväistä ja tervettä".
- Odotukset ovat kovat ja tavoitteet tarkoituksella melko korkealla, hän myöntää.
Karjalainen on valmis vääntöön, ja uskoo että kiinnostus uuteen malliin kasvaa muissa kunnissa.
- Lisäksi näin voitaisiin päästä eroon pärstäkerroinbonuksista.