Kritiikki ei vaikuta HUS:n potilastietojärjestelmän hankintaan
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedot yhdistävään järjestelmään kohdistuu suuria odotuksia. Sujuvampi työ, parempi palvelu ja lisäksi vielä säästöjä. Keskustelussa on noussut esiin myös soraääniä.
HUS:n potilastietojärjestelmän hankinta etenee sovittuun tapaan esiin nousseesta kritiikistä huolimatta. HUS ja jäsenkunnat jättävät järjestelmän hankintailmoituksen syksyllä.
Mittava hankinta on herättänyt keskustelua siitä, kannattaako järjestelmää ostaa yhdeltä toimijalta. Pelkona on ns. toimittajaloukku, jossa järjestelmän toimittaja voi rahastaa muutostöillä jatkossa. Ratkaisuja voisivat olla pääsy järjestelmän lähdekoodiin tai hankinnan pilkkominen pieniin osiin.
HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen toteaa, että sairaanhoitopiirillä on huonoja kokemuksia järjestelmän kehittämisestä. Se haluaa ostaa valmiin tuotteen ja palvelun, jossa toimittaja vastaa ylläpidosta.
– Kehitysriski on silloin toimittajalla. Näkemyksiä on erilaisia. Avoin koodi on ideana kaunis, mutta esimerkiksi pankkimaailmassa ja terveydenhuollossa siihen liittyy suuria turvallisuusriskejä.
– Maailmasta tuskin löytyy järjestelmää, jossa olisi mukana kaikki haluamamme ominaisuudet. Olemme sanoneet järjestelmien toimittajille, että verkottukaa. Emme halua yhtä toimittajaa, vaan yhden kokonaisuuden.
HUS kartoitti kokemuksia muualta
Kritiikkiä on tuonut esiin it-asiantuntija ja bloggaaja Otso Kivekäs, joka myös nosti kesällä ensimmäisenä julkisuuteen Accenturen kaksoisroolin Sitran potilastietojärjestelmiä koskevassa selvityksessä. Selvityksen tehnyt konsulttiyhtiö suositteli hankittavaksi järjestelmää, johon se itse oli kytköksissä.
Kyseinen selvitys kuuluu myös HUS:n hankinnasta vastaavien taustatietoihin.
– Emme ole sinisilmäisiä tällaisten asioiden suhteen. Selvitys on hankinnassa vain pieni sivujuonne, Lasse Lehtonen sanoo.
HUS:ssa on tehty omaa selvitystyötä muun muassa vastaavista Euroopassa tehdyistä hankinnoista ja niiden onnistumisesta.
Suuret odotukset
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedot yhdistävään järjestelmään kohdistuu suuria odotuksia. Sujuvampi työ, parempi palvelu ja lisäksi vielä säästöjä.
Nykyinen järjestelmä maksaa noin puoli miljardia euroa 10 vuodessa. Uuden arvioidaan maksavan samassa ajassa noin 350–450 miljoonaa. Lehtosen mukaan hankinta on taloudellisesti kannattava.
– Olemme melko vakuuttuneita, että järjestelmä tuo terveydenhuollossa kustannussäästöjä.
Lehtonen katsoo, että HUS hyötyy ostajana kovasta kilpailutilanteesta markkinoilla. Yhdysvaltalaiset yritykset ovat osoittaneet kiinnostusta Euroopan suuntaan. Lehtosen mukaan järjestelmän kotimaalla ei ole valinnassa merkitystä.
– Edellytämme, että tukipalvelut ovat hyviä ja niitä saadaan suomeksi. Johtavat amerikkalaiset yritykset ovatkin hakeneet suomalaisia kontakteja.
Lehtonen uskoo, että halukkaista yrityksistä 3–6 päätyy neuvottelupöytään. Hankintapäätös syntyy vuoden 2013 lopussa. Järjestelmä on kaikkien HUS-alueen lääkärien käytössä vasta muutaman vuoden päästä.
HUS varautuu siihen, että mahdolliset oikeudenkäynnit hidastavat prosessia. Lehtosen mukaan vastaavissa hankinnoissa on niin isot taloudelliset intressit, että yritykset vievät usein päätöksiä markkinaoikeuteen.
HUS:n uusi potilastietojärjestelmä
- Tulee kattamaan HUS:n ja pääkaupunkiseudun kuntien sosiaali-, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut.
- Otetaan käyttöön viimeistään 2016.
- Laajenee myöhemmin kaikkiin HUS-alueen kuntiin.
- Maksetaan puoliksi HUS:n ja kuntien kesken.
- Antanee mallia muun Suomen vastaaviin hankintoihin.
Miia Soininen
Kuva: Panthermedia