Kuitu ei ehkä suojaakaan divertikuloosilta
Tutkimuksen mukaan hyvä kuidun saanti voi jopa lisätä taudin riskiä, vaikka toisin on luultu.
Päinvastoin, hyvä kuidun saanti ja suolen toiminta näyttivät olevan yhteydessä taudin suurempaan esiintyvyyteen. Tutkijoiden mukaan taudin riskitekijöihin liittyviä oletuksia pitää miettiä uudelleen.
Tutkimus käsitti 2 104 henkilöä, jotka olivat 30–80-vuotiaita. Heille tehtiin kolonoskopia vuosina 1998–2010. Ruokavaliota ja fyysistä aktiivisuutta selvitettiin haastatteluilla.
Eniten kuitua saaneella neljänneksellä divertikuloosin riski oli 30 prosenttia suurempi kuin vähiten kuitua saaneilla (1,30; 95 %:n LV 1,13–1,50). Ummetus ei ollut riskitekijä. Fyysinen passiivisuus ja punaisen lihan tai rasvan käyttö eivät olleet yhteydessä sairauteen.
Tutkimustulos oli yllättävä, sillä kuidun on jo pitkään uskottu ehkäisevän divertikuloosia.
– On ennenaikaista neuvoa potilaita tekemään toisin, mutta tulokset ovat kiinnostavia tutkimuksen kannalta, tutkimuksen johtaja Anne Peery Pohjois-Carolinan yliopistosta toteaa.
Divertikuloosi eli umpipussitauti on yleinen iäkkäillä ihmisillä. Arvion mukaan noin puolella yli 70-vuotiaista on divertikuloosia. Tauti yleistyy merkittävästi 40 ikävuoden jälkeen. Tauti on usein oireeton, mutta mahdolliset komplikaatiot voivat olla vakavia.
Miia Soininen
Kuva: Anne Peery, UNC