Ajan­kohtai­sta

Kuitu ei ehkä suojaakaan divertikuloosilta

Tutkimuksen mukaan hyvä kuidun saanti voi jopa lisätä taudin riskiä, vaikka toisin on luultu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/divertikuloosi.jpg
Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio ei ehkä suojaakaan oireettomalta divertikuloosilta, kertoo Gastroenterology-lehdessä julkaistu tutkimus.

Päinvastoin, hyvä kuidun saanti ja suolen toiminta näyttivät olevan yhteydessä taudin suurempaan esiintyvyyteen. Tutkijoiden mukaan taudin riskitekijöihin liittyviä oletuksia pitää miettiä uudelleen.

Tutkimus käsitti 2 104 henkilöä, jotka olivat 30–80-vuotiaita. Heille tehtiin kolonoskopia vuosina 1998–2010. Ruokavaliota ja fyysistä aktiivisuutta selvitettiin haastatteluilla.

Eniten kuitua saaneella neljänneksellä divertikuloosin riski oli 30 prosenttia suurempi kuin vähiten kuitua saaneilla (1,30; 95 %:n LV 1,13–1,50). Ummetus ei ollut riskitekijä. Fyysinen passiivisuus ja punaisen lihan tai rasvan käyttö eivät olleet yhteydessä sairauteen.

Tutkimustulos oli yllättävä, sillä kuidun on jo pitkään uskottu ehkäisevän divertikuloosia.

– On ennenaikaista neuvoa potilaita tekemään toisin, mutta tulokset ovat kiinnostavia tutkimuksen kannalta, tutkimuksen johtaja Anne Peery Pohjois-Carolinan yliopistosta toteaa.

Divertikuloosi eli umpipussitauti on yleinen iäkkäillä ihmisillä. Arvion mukaan noin puolella yli 70-vuotiaista on divertikuloosia. Tauti yleistyy merkittävästi 40 ikävuoden jälkeen. Tauti on usein oireeton, mutta mahdolliset komplikaatiot voivat olla vakavia.

Miia Soininen
Kuva: Anne Peery, UNC

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030