Ajan­kohtai­sta

Kuitupitoinen ruokavalio vähentää kuolleisuutta

Runsaasti kuitua saavat kuolevat vähemmän sydän- ja verisuonitauteihin, infektiotauteihin ja hengityselinsairauksiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Leipa_kasvikset_Pixmac.jpg
Archives of Internal Medicine-lehdessä julkaistu tutkimus tuo lisää tietoa kuitupitoisen ruokavalion terveellisyydestä.

Lähes 400 000 henkilöä käsittäneen 9-vuotisen seurantatutkimuksen mukaan runsas kuitujen saanti vähentää sydän- ja verisuonitautien, infektiotautien ja hengityselinsairauksien kuolleisuutta sekä kuolleisuutta ylipäätään.

Henkilöiden päivittäinen kuidun saanti oli 11–29 grammaa. Kuitua eniten saavan viidenneksen kuolleisuusriski oli 22 % pienempi kuin vähiten saavilla.

Terveyshyöty tuli viljasta saatavista kuiduista, ei esimerkiksi hedelmistä.

Miia Soininen
Kuva:Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030