1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kummallista poltetta analysoimassa
Ajan­kohtai­sta

Kummallista poltetta analysoimassa

– Meidän olisi oltava nöyrempiä hyvinvoinnissamme, ajattelee Terhi Heinäsmäki.

Kummallista poltetta analysoimassa Kuva 1 / 1 Kuva: KIMMO BRANDT

Miltä kotimaa, sote-uudistus ja arki näyttävät, kun työpaikka vaihtuu Kenian Nairobista takaisin Suomeen? Tai miltä maailma näyttää, kun näkökulmaa vaihtaa tiuhaan? Tätä havainnoi kolumnistiksi 17.1. ilmestyneessä Lääkärilehdessä palaava infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki.

Kotimaan kamaralla Heinäsmäki huomasi, että ullakkokomerosta voi tulla vastaan oma 25 edellisen vuoden historia ja että lääkäri tuntee itsensä onnekkaaksi aloitellessaan vastaanottotyötä tauon jälkeen turvallisesti omalla erikoisalallaan.

Pian hän muisti myös, että arkipuheeseen kannattaa liittää vähän valitusta, ettei maailmalta palaaja vaikuta maaniselta.

Vakavampiakin ajatuksia tarkastelukulman vaihto tietenkin tuotti.

– Kummallinen polte tuntuu vaivaavan koko maailmaa. Suomenkin hyvinvointi pohjautuu siihen, että muilla on vähemmän, ja uskoisin monen aavistavan, että ajan aallot voivat viedä meitä vain alaspäin.

Jos kaikki maailmalla matkaan tarttunut pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, se saattaisi olla tämä: Myötätunnon häviäminen on yksi kohoavan elintason kauheimpia sivuvaikutuksia.

Suomen Punaisen Ristin palaavien delegaattien kokoontumisessa kyseltiin myös, mitä poissa ollessa oli eniten kaivattu.

– Pohjoismaista sosiaalidemokratiaa! Afrikasta löytyy paljon kaikkea, mutta sieltä puuttuu sosialismin, kansalaistottelevaisuuden ja demokratian liiton kaunis hedelmä, tämä piskuisten napapiirin valtioiden harvinaisella hyvinvoinnin hetkellä rakentama poliittinen postimerkki.

Yhtäläisyyksiä ja eroja

Heinäsmäen nelivuotinen pesti SPR:n Afrikan aluevastaavana Nairobissa päättyi kesällä.

Afrikasta Heinäsmäki kirjoitti Lääkärilehteen blogia, jossa hän jakoi osuvia havaintoja sekä arjesta että kansainvälisen työn ulottuvuuksista.

Blogit – ja toimitukselle niiden yhteydessä käyty viestinvaihto – avasivat yhtäläisyyksiä ja eroja maiden välillä. Mittakaavassa tosin oli suhteuttamista, onhan Kenia 51 miljoonan asukkaan ja 44 heimon maa.

Lue myös

"Olen nyt Tansaniassa hoitamassa pakolaistulvaa Burundista. Tornion tapahtumat tuntuvat kaukaisilta, vaikka pakolaisrumba molemmissa…", kirjoitti Heinäsmäki toimitukselle syyskuussa 2015.

Tätä ennen Heinäsmäki työskenteli Malesian Kuala Lumpurissa Aasian ja Tyynenmeren terveyskoordinaattorina Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisessä liitossa .

Edellisen kerran Heinäsmäki kirjoitti kolumneja Lääkärilehteen vuosina 2003–2012. Ensimmäinen teksti antoi osviittaa siitä mitä tulossa on: Kun kirjoittaja yhdistää kapitalismin ja itänaapurin vähäosaisen eläkeläisen, sairauden ja samppanjan ja vielä nurkissa muhivat hiljaiset terveyskatastrofit, lukijan kannattaa olla kuulolla.

Kirjoittajat
Heli Mikkola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vahvistettuja koronavirustartuntoja yli 70 000

Tähän mennessä tautiin on kuollut 1 775 ihmistä, joista valtaosa Kiinassa.

Tieteessä
Väitös: D-vitamiinilla ei ole yhteyttä tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen

Tyypin 1 diabetekseen sairastuvien ja terveiden lasten D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole eroja missään ikävaiheessa, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
THL päivitti moniresistenttien bakteerien torjuntaohjeen

Ohje päivitettiin sairaanhoitopiirien kanssa.

Tieteessä
Vakavasti sairaiden potilaiden aika hengityskoneessa voi lyhentyä C-vitamiinilla

Hoidon kesto lyhentyi keskimäärin 25 prosenttia, jos potilaat tarvitsivat hengityskonehoitoa yli 10 tunnin ajan.

Kommentti
Olemmeko kokonaan unohtaneet oman maan edun?

– Tietojärjestelmien kova ja salattu ydin on maamme rajojen ulkopuolella, kirjoittaa Heikki Laine.

Tieteessä
Elvyttämisestä harvoin apua iäkkäille sydämenpysähdyksen jälkeen

Yli 80-vuotiaat sydämenpysähdyksen saaneet menehtyvät usein elvytyksestä huolimatta.