Ajan­kohtai­sta

Kunnat varautuneet eläkepommiin yllättävän vähän

Lähivuosina tarvitaan noin 200 000 uutta lääkäriä ja hoitajaa, mutta vain kolmannes kunnista on valmistautunut haasteeseen.

Kunnat ovat varautuneet suureen eläköitymisaaltoon yllättävän vähän, kertoo Kuntatyö 2010 -kyselytutkimus.

90 prosenttia vastaajista uskoi, että lähivuosien eläkepoistuma aiheuttaa kunnille todellisia haasteita. Silti vain kolmannes kunnista on tehnyt aihetta koskevia käytännön suunnitelmia tai strategioita.

Hoitoalalla avautuu seuraavien kymmenen vuoden aikana noin 200 000 lääkärin ja hoitajan työpaikkaa. Viime vuonna kunta-alalta siirtyi eläkkeelle vajaat 12 000 henkilöä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Työmäärä uhkaa nousta sietämättömäksi

Tutkimuksen mukaan työhyvinvoinnin edistäminen on lisääntynyt kunnissa.

Esimerkiksi henkilöstötilinpäätösten ja -strategioiden käyttö on yleistynyt kolmessa vuodessa 15 prosenttia. Kolmasosalla kunnista on vakiintunut toimintamalli pitkittyviin sairauspoissaoloihin sekä uudelleensijoitusjärjestelmä, jolla voidaan sijoittaa vajaatyökykyisiä työstä toiseen.

Työhyvinvoinnissa eniten on panostettu esimiestyön ja johtamisen kehittämiseen. Myös henkilöstön koulutukseen satsataan aiempaa enemmän.

Kuntatyöntekijöiden asenteet työssä jatkamista kohtaan ovat muuttuneet kolmessa vuodessa selvästi myönteisemmiksi. 10 prosenttia enemmän uskoi jatkavansa työssä vielä 63 ikävuoden jälkeen. Haasteena on kasvava työmäärä, sillä yhä useampi uskoi työmäärän lisääntyvän tulevaisuudessa yli sietokyvyn.

Kuntatyö 2010 -tutkimus seuraa työhyvinvointia kunnissa ajalla 2003–2009. Kyselyn kohteena ovat kuntien henkilöstöasioista vastaavat sekä reilun 5 000 henkilön satunnaisotos kunta-alan työntekijöitä.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030