Ajan­kohtai­sta

Kuopio voi saada uhkasakon, jos se ei korjaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja

Valvonta-asia tuli vireille henkilöstön edustajan ilmoituksesta viime joulukuussa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Kuopion kaupungin pitää laittaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaiseksi. Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi asiasta valvontapäätöksen 20. lokakuuta.

Palvelut ovat olleet pitkään ruuhkautuneita. Asia tuli vireille henkilöstön edustajan ilmoituksesta viime joulukuussa.

Kesäkuun lopussa lasten tiimissä oli jonossa 29 asiakasta ja odotusaika-arvio oli kuusi kuukautta.

Nuorten tiimissä jonossa oli 179 asiakasta, joiden arvioitu odotusaika oli yhdeksän kuukautta.

Elokuun 2021 lopussa lasten jono oli lyhentynyt viiteen kuukauteen, mutta nuorten jonotusaika oli kasvanut 10 kuukauteen. Jonossa oli tuolloin 134 nuorta. Terveydenhuoltolain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Tilanne pitää korjata maaliskuun loppuun mennessä

Kuopion kaupungin perheneuvola- ja lasten mielenterveyspalvelut ovat olleet pitkään alimitoitetut, ja vastaanotot ovat ruuhkautuneet.

Perheneuvolan muuttuminen perhekeskukseksi karsi aiempaa pitkäjänteistä toimintaa.

Hoidon porrastuksesta sopiminen kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on ollut vaikeaa, ilmeni selvityksessä. Yksi esimerkki tästä on, että Kuopio asetti yksipuolisella päätöksellä lähetesulun lasten ja nuorten tiimeille ja ohjasi lähettämään kaikki erikoistason hoitoa tarvitsevat lapset ja nuoret Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikoille.

Aluehallintoviraston mukaan sulut ovat saattaneet vaarantaa potilasturvallisuutta. Erikoissairaanhoitoon on ohjautunut lähetteitä, jotka eivät sinne kuulu.

Lue myös

– Esitetyn mukaan yhteistyön esteenä on valtava juopa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä, aluehallintoviraston selvityksen laatijat kirjoittavat.

Erikoissairaanhoito on tuonut esille monenlaisia yhteistyön tarjouksia, mutta osaan ei ole saatu mitään vastausta.

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikön 12 työntekijästä 7 on alkuvuonna siirtynyt toisiin työtehtäviin tai virkavapaille.

Avi antoi Kuopiolle aikaa korjata tilanne lainmukaiseksi maaliskuun loppuun asti. Määräystä voidaan tehostaa sakon uhalla.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030