Ajan­kohtai­sta

Kymmenen kansallista laaturekisteriä ehdolla THL:n vastuulle

Mukaan on valittu merkittäviä kansansairauksia sekä asiakasryhmiä, joiden hoidon ja palvelun laadun tai vaikuttavuuden arvioinnissa on hyötyä eri lähteistä saatavan tiedon yhdistämisestä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tuoreessa asetusluonnoksessa nimetään kymmenen terveydenhuollon laaturekisteriä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vastuulle.

Ne ovat aivohalvaus-, diabetes-, HIV-, munuais-, psykoosi-, selkä-, suun ja hampaiden sairauksien, sydän-, tehohoito- ja tulehduksellisten reumasairauksien rekisterit.

Nämä laaturekisterit ovat eri kehitysvaiheissa.

Kymmenen joukkoon on valittu merkittäviä kansansairauksia sekä asiakasryhmiä, joiden hoidon ja palvelun laadun tai vaikuttavuuden arvioinnissa on hyötyä eri lähteistä saatavan tiedon yhdistämisestä.

Asetusluonnos on nyt lausuntokierroksella.

Lakimuutos käytössä ensimmäistä kertaa

Asetusluonnos liittyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta annetun lain muutokseen, joka tuli voimaan toukokuussa 2019.

Lue myös

Tuolloin sosiaali- ja terveydenhuollon laaturekisterien ylläpito tuli THL:n lakisääteiseksi tehtäväksi. Lain mukaan asetuksella säädetään, mitkä laaturekisterit ovat THL:n rekisterinpidollisessa vastuussa. Nyt esitettävä asetus olisi ensimmäinen kyseisen valtuuden perusteella annettu säädös.

Laaturekisteriin kerätään henkilötietoja asiakkaista ja potilaista, heidän saamastaan hoidosta ja palveluista sekä näiden tuloksista. Laaturekisteritiedon avulla voidaan parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoidon ja palvelujen laatua sekä vaikuttavuutta.

Tietoa voidaan hyödyntää myös vertaiskehittämisessä, tutkimuksessa, seurannassa ja arvioinnissa.

Lausuntoaika päättyy 30. kesäkuuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030