1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Reumalääkärit vetoavat: Reumarekisteri tarvitaan varmistamaan hyvää ja kustannustehokasta hoitoa
Ajan­kohtai­sta

Reumalääkärit vetoavat: Reumarekisteri tarvitaan varmistamaan hyvää ja kustannustehokasta hoitoa

Noin 100 000 suomalaista sairastaa pitkäaikaista, lääkitystä vaativaa reumasairautta.

Reumalääkärit vetoavat: Reumarekisteri tarvitaan varmistamaan hyvää ja kustannustehokasta hoitoa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Suomi tarvitsee reuman kansallisen laaturekisterin. Näin sanovat Suomen Reumatologinen Yhdistys ja Reumasairauksien koordinaatiokeskus kannanotossaan.

Rekisteri auttaa reumahoitojen kohdistamisessa oikeisiin potilaisiin oikeaan aikaan. Sitä kautta saataisiin myös säästöjä.

– Eritoten reuman uudet biologiset lääkkeet ovat tehokkaita, mutta kalliita. Olisi kaikkien etu, että näitä valmisteita käytetään mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti, sanoo dosentti Pia Isomäki tiedotteessa.

Hän on Suomen Reumatologisen Yhdistyksen varapuheenjohtaja ja kansallisen Reumasairauksien koordinaatiokeskuksen johtaja.

Reumalääkkeet maksavat 200 miljoonaa euroa

Reumasairauksien hoitoon käytetään aina ensin perinteisiä reumalääkkeitä. Jos sairaus ei rauhoitu, aloitetaan potilaalle niin sanottu biologinen lääke. Biologiset lääkkeet ovat yleisimmin vasta-aineita. Biologiset valmisteet ovat kalliita, mutta markkinoille on vähitellen alkanut tulla myös niiden edullisempia kopiolääkkeitä, biosimilaareja.

Silti reumapotilaiden lääkityskustannukset ovat vuosittain noin 200 miljoonaa euroa. Valtaosa tästä summasta muodostuu biologisista lääkkeistä.

– Kansallinen reumarekisteri, johon sisältyy myös kattava biologista lääkehoitoa saavien potilaiden rekisteri, takaisi että voisimme seurata sekä lääkkeiden turvallisuutta että arvioida niiden tehoa ja kustannusvaikuttavuutta, Isomäki summaa. Erityisen tärkeänä reumaa hoitavat lääkärit pitävät järjestelmällistä tietoa silloin, kun potilaan käyttämä alkuperäislääke vaihdetaan kopiolääkkeeseen.

Rekisteri auttaa myös tuomaan esille, jos hoitotuloksissa on alueellisia eroja.

Lue myös

Tavoitteena on julkisrahoitteinen rekisteri

Suomen Reumatologinen Yhdistys on jo aloittanut reumarekisterin kehittämisen. Rekisteri on valittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kumppanuusrekisteriksi vuosille 2021-2022. Reumatologisen yhdistyksen ja Reumasairauksien koordinaatiokeskuksen tavoitteena on pysyvästi julkisrahoitteinen, THL:n ylläpitämä rekisteri.

Yhdistys ja koordinaatiokeskus ovat äskettäin laatineet avoimen kirjeen reumarekisterin puolesta. Kirje on lähetetty laajasti päättäjille ja sidosryhmille. Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta laaturekisteristä odotetaan kuluvan kevään aikana.

Noin 100 000 suomalaista sairastaa pitkäaikaista, lääkitystä vaativaa reumasairautta. Yleisin niistä on nivelreuma. Lapsilla taudin yleisin muoto on lastenreuma.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ainakin 13 900 lääkäriä on saanut koronarokotuksen Suomessa

Alueellinen vaihtelu lääkäreiden rokotuskattavuudessa oli 48–77 prosenttia.

Ajassa
Lääkärilehti Forum maanantaina – vielä ehdit mukaan

Ensimmäiseen Lääkärilehti Forum -verkkotapahtumaan ehtii vielä mukaan.

Ajassa
Kiinnostus lääkärin ammattiin syttyi varhain

Anna Rukko kiinnostui lääkärin ammatista jo 11-vuotiaana, kun hän sairastui ­melanoomaan.

Ajassa
Koulutettavista voimaa työpäivään

On voimaannuttava kokemus, kun näkee koulutettavien kasvavan tehtäväänsä, kertoo Sinikka Haakana.

Tiedepääkirjoitus
Miten ehkäistä selkäkivun kroonistuminen?

Hoitokäytäntöjen pohjautumisen ­näyttöön tulisi olla vähimmäisvaatimus terveydenhuollossa, kirjoittaa Jaro Karppinen.