Ajan­kohtai­sta

KYS:ssä muutettiin toimintakäytäntöjä lääkärien syytteiden vuoksi

Apteekkiin lähetetään nykyisin potilaan hoito-ohjelma, josta voidaan tarkastaa lääkemääräyksen oikeellisuus ennen lääkkeen valmistamista.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Kahdelle KYS:n lääkärille vaaditaan rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan erikoistuva lääkäri määräsi vuonna 2015 syntyneelle lapselle kymmenenkertaisen määrän solunsalpaajalääkettä.

Toinen erikoistuva lääkäri laiminlöi syyttäjän mukaan tarkistaa, onko solunsalpaajahoito toimintayksikön lääkehoitosuunnitelman mukainen. Käräjäoikeus antaa tuomion asiasta 3. huhtikuuta.

– Virhe lääkkeen määräämisessä meni koko tarkastusketjun läpi. Farmaseuttikaan ei huomannut kyseistä virhettä, kertoo KYS:n lastentautien osaamiskeskusjohtaja, ylilääkäri Pekka Riikonen.

Uusia toimintamalleja

KYS:n lasten veri- ja syöpätautien osastolla on nyt muutettu sytostaattien määräämisen käytäntöjä. Lääkemääräystä tarkastavan lääkärin pitää olla erikoislääkäri.

– Apteekkiin lähetetään nykyisin potilaan hoito-ohjelma, josta voidaan tarkastaa lääkemääräyksen oikeellisuus ennen lääkkeen valmistamista. Ennen apteekkiin lähettiin määräys, jolla lääke tilattiin, Riikonen sanoo.

Keskusteluja ja työnohjausta

Erikoistuva lääkäri saa Riikosen mukaan aina neuvoa ja tukea kokeneemmilta lääkäreiltä.

Lue myös

– Erikoistuvat lääkärit eivät ole työssään koskaan yksin.

Riikonen keskusteli useaan kertaan syytteen saaneiden lääkärien kanssa ja heille on annettu myös työnohjausta. Niin ikään koko työyhteisössä on käyty asiaa monesti läpi. Keskusteluissa ovat olleet Riikosen lisäksi myös psykologi ja työnohjaaja.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030