Lääkäri ja lääkehuhut kilpailevat potilaiden huomiosta
Lääkeinfo-palstaa on julkaistu Lääkärilehdessä 40 vuoden ajan. Alunperin palsta syntyi lääkäreiden tarpeesta saada riippumatonta tietoa lääkkeistä.
Nykyisin lääkärien tiedonnälkä on täytetty yltäkylläisesti. Kuluttajien tekemät lääkkeiden nettiostot ja laiton lääketuonti sen sijaan lisääntyvät, kävi ilmi Lääkeinfon 40-vuotisjuhlaseminaarissa tiistaina.
Puuttuuko kuluttajilta lääkäreiden Lääkeinfoa vastaava tietolähde, Lääkelaitoksen valvontaosaston yliproviisori
Sami Paaskoski
?- Kuluttajien saatavilla on asiallista tietoa, mutta lääkkeiden käyttö on popularisoitunut, eikä sitä pidetä enää niin haudanvakavana asiana, Paaskoski pohtii.
- Voi olla, että kuluttajien selkeämpää ohjaamista virallisen tiedon luo pitäisi harkita.
Paaskosken mukaan kuluttajat yksinkertaisesti ilmaistuna puoskaroivat itseään: Lääkkeitä tuodaan lomamatkoilta ja tilataan Suomeen myös nettikaupoista. Kauppatavarana ovat yleisimmin seksuaalisuuteen tai laihdutukseen liittyvät lääkkeet. Nyt lääkäreiden ammattitaidolle on kehkeytynyt kilpailija.
- Kynnys lääkärillä käymiseen on osittain kasvanut. Lisäksi tuttavilta kuulluilla tiedolla voi olla suurempi painoarvo kuin lääkärin sanomalla.
Paaskoski rajaa, että suuri osa ihmisistä nojaa edelleen lääkärin antaman tietoon. Oma-aloitteisesti lääketietoa etsivien määrä on kuitenkin jatkuvassa kasvussa. Internetissä virallisen tiedon huomiosta kilpailee joukko kaupallisia sivustoja ja maallikkovoimin tehtyjä tietolähteitä.
Klaukalle Lääkäriliiton kultainen ansiomerkki
Lääkeinfo-palstaa 40 vuoden ajan toimittanut dosentti, Kelan tutkimusprofessori
Timo Klaukka
palkittiin seminaarissa tiistaina Lääkäriliiton kultaisella ansiomerkillä.Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen toteaa, että Lääkeinfo on muuttunut 40 vuoden aikana asiantuntijanäkökulmien esittäjästä tieteelliseen näyttöön pohjautuvaksi tietolähteeksi. Hietanen tiivistää, että palstalla yhdistetään kliinisten ja epidemiologisten tutkimusten tuloksia ja tarkastellaan suomalaisten lääkäreiden lääkkeiden määräämiskäytäntöjä.
Palstan perustehtävä on ennallaan - jopa 40 vuoden jälkeen.
- Palsta toimi tulkkina lääketutkimuksen, lääketeollisuuden ja lääkäreiden välissä, Hietanen totesi.
Juhlaseminaarin järjestivät Lääkärilehti ja FinPharmaNet-tutkijakoulut.
Lue myös Timo Klaukan haastattelu Äänessä-palstalta, s. 1684-7 ja vuonna 1969 julkaistu ensimmäinen Lääkeinfo sivulta 1688-90.