Ajan­kohtai­sta

Lääkärien koronarokotukset herättävät keskustelua

Hiukan nopeutettu rokotusjärjestys on toiveissa keväällä ja alkukesästä.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Moni lääkäri ja muu terveydenhuollon ammattilainen on edelleen vailla koronarokotusta, huomauttavat Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä ja varapuheenjohtaja Lotta Oksanen pääsiäisen pyhinä julkaistussa blogikirjoituksessaan.

– Rokotuksia annetaan käytännössä vain vahvistettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitaville ammattilaisille ja muun sote-henkilöstön rokotukset on monin paikoin keskeytetty. Merkittävä osa lääkäreistä kuuluu muutenkin nykyisessä järjestyksessä viimeiseen rokoteryhmään, he kirjoittavat.

Rokotusjärjestys on puhuttanut lääkäreitä myös somessa. NLY käsittelee perjantaina lausuntoaan sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) rokoteasetuksen muuttamisesta.

Strategian tavoitteena on estää kuolemia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRAR:n sihteeri Hanna Nohynek muistuttaa, että Suomen koronarokotusstrategian tavoitteena on estää kuolemia, vakavia sairastumisia ja tautitaakkaa. Myös terveydenhuollon kantokyky otetaan huomioon.

– Keskimääräisen lääkärin riski sairastua vakavaan koronatautiin on pieni, etenkin jos lääkäri on nuori. Siitä näkökulmasta he eivät kuulu ensimmäisten rokotettavien joukkoon, elleivät suoranaisesti osallistu koronapotilaiden hoitoon tai diagnostiikkaan tai ole kriittisiä toimijoita, joita ilman terveydenhuolto ei tule toimeen.

Esimerkki tällaisesta kriittisestä toimijasta voisi olla vaikkapa syrjäisen paikkakunnan ainoan apteekin proviisori, jonka varassa on laajan alueen lääkehuolto.

Terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen kriittisiä toimijoita lukuun ottamatta laitettiin helmikuussa tauolle, kun rokotteita saatiin maahan ennakoitua vähemmän ja joissain sairaanhoitopiireissä rokotuksia oli liikaa keskitetty henkilökunnalle vanhusten sijaan.

Moni saa rokotteensa alkukesästä

Valoa on kuitenkin näkyvissä: jos rokotteita saadaan maahan ennakoitua tahtia, on suuri osa aikuisista suomalaisista saanut ensimmäisen rokotteensa touko-kesäkuun aikana.

Lue myös

Lausunnossaan STM:lle THL suosittaa iän mukaan alenevaa rokotusjärjestystä.

– THL ei kannata ammattiryhmittäin toteutettavaa rokotusjärjestystä, sillä erot eri ammattiryhmien riskissä saada tartunta vai vakava koronavirustauti ovat suhteellisen pieniä verrattuna iän ja taustasairauksien aiheuttamaan riskiin. THL pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokotuksia kuitenkin jatketaan voimakkaan epidemian alueilla niissä henkilöstöryhmissä, joiden rokottaminen on tarpeen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi, Nohynek kertoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030