Lääkärihelikopterien rahoitus vihdoin pysyväksi
Lääkärihelikopterien rahoitusvastuu siirretään alueellisilta tukiyhdistyksiltä uudelle valtakunnalliselle yksikölle, jonka perustavat yliopistolliset sairaanhoitopiirit. Hallitus hyväksyi STM:n ehdotuksen viime viikolla.
Osastonylilääkäri Janne Reitala HYKS:sta sanoo, että lääkärien työhön uudistus ei vaikuta. Janne Reitala toimii myös Medi-Heli ry:n ylilääkärinä.
Reitala kertoo, että sairaanhoitopiirit ottivat vastuulleen helikoptereiden lääkintätoimen järjestämisen ja sen kustannukset vuosien 2006 ja 2007 aikana. Yliopistosairaalat myös maksavat lääkäreiden palkat.
Lääkärihelikoptereiden rahoituksen muutos on ollut käynnissä jo pitkään. Pelastuskopteritoiminta alkoi viime vuosikymmenen alussa Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Kansalaisilta ja yrityksiltä on myös kerätty lahjoituksia helikoptereille.
>- Lentotoiminnan kustannukset siirtyvät valtiolle vuoden 2011 alusta, kun hallinnointiyksikkö aloittaa toimintansa. Tämä on kaksi kolmasosaa lääkärihelikoptereiden kustannuksista. Tukiyhdistyksille jää noin 10 prosentin rahoitusvastuu, mainitsee Reitala.
Lääkärihelikoptereita liikennöivät yritykset kilpailutetaan
Lääkärihelikopteritoiminnan rahoitus turvataan nostamalla raha-automaattien ja kasinopelien pitämisestä perittävää arpajaisveroa 8,25 prosentista 10 prosenttiin tuotosta.
Uusi yksikkö kilpailuttaa helikoptereita liikennöivät ja huoltavat yritykset.
- Tämä uudistus on ilman muuta järkevä. Tukiyhdistykset ovat jo vuosikausia halunneet, että toiminta integroidaan yhteiskunnan hallintoon ja rahoitukseen, toteaa Reitala.
Suomessa on 6 lääkäri- ja pelastushelikopteria. Medi-Helillä on 3 kopteria, jotka lentävät Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Vaasasta. Oulusta lentää Sepe ja Varkaudesta puolestaan Ilmari. Lapissa toimii Aslak, jossa on pelkästään ensihoitajia.
- Helsinki-Vantaalla toimivalla Medi-Helillä on noin 2 500 hälytystehtävää ja 6 000 ensihoitoa ohjaavaa konsultaatiota vuodessa. Turusta lentävällä Medi-Helillä on taas enemmän hälytyksiä, mutta vähemmän konsultaatioita. Nämä luvut ovat pysyneet toistakymmentä vuotta samoina, sanoo Reitala.