Ajan­kohtai­sta

Lääkäriksi pyrkivät pänttäävät nyt pitkän matematiikan vektoreita

Valmennuskurssin vetäjä pitää pääsykokeen ennakkomateriaalin valintaa yllättävänä.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tänä keväänä lääketieteellisen pääsykokeessa on ennakkomateriaalina vektorien laskentaa, mikä kuuluu lukion pitkän matematiikan oppimäärään. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun pääsykokeessa on ennakkomateriaalia.

Valmennusyritys Lääkisvalmennuksen opettaja Tino Aalto pitää materiaalin valintaa yllättävänä.

– En ainakaan näin biokemistinä keksi, miten tämä olisi hirveän relevanttia lääkärin työn kannalta.

Aallon mukaan pitkän matematiikan tänä keväänä kirjoittaneet saattavat saada ennakkomateriaalista vähän etua, mutta sitä tasapainottaa opeteltavien asioiden melko pieni määrä.

– Tämä ennakkomateriaali ei välttämättä ole katastrofi niille, jotka ovat viettäneet pitempään pääsykokeeseen valmistautumiseen. Koska opeteltavaa asiaa ei ole kovin paljon, voi sen melko helposti ottaa haltuun viimeisten lukuviikkojen aikana.

Lyhyen matematiikan oppimäärässä vektoreita ei käsitellä, ja siten hakija joutuu nyt opettelemaan ne kokonaan alusta. Tämä on muutos aiempien vuosien pääsykokeisiin.

– Tähän asti pääsykoe on suunniteltu siten, että lukion lyhyellä oppimateriaalilla pärjää, eikä pitkän matematiikan asioita ole tarvinnut osata.

Valintatoimikunta ei kommentoi ennen koetta

Aalto kertoo, että aiempina vuosina kokeessa on välillä ollut aineistotehtäviä, eli kokeen mukana on tullut useamman sivun mittainen teksti, josta on ollut kysymyksiä.

Vektorit ei ole tällainen aineisto, vaan ennakkomateriaali, joka ei ole itse kokeessa käytössä.

Ennakkoon kerrottiin, että materiaali tulee olemaan joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Lisäksi ilmoitettiin, että materiaali tullaan jakamaan ilmaiseksi hakijoille.

Lue myös

– Nyt tulikin tämä yllätys, että materiaali on pelkkää lukion pitkää matematiikkaa eikä mitään muuta materiaalia ole. Annettiin linkkejä englanninkielisille nettisivuille, mutta käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hakijan pitää hankkia pitkän matematiikan vektoreita käsittelevä oppikirja.

Lääkärilehti yritti tavoitella valintatoimikunnan edustajaa kommentoimaan pääsykoetta. Puheenjohtaja Arto Liljebladin mukaan hakijoiden tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi tulevasta kokeesta ei voi antaa lisätietoja, koska tällöin tulisi jollain tavalla sivuttua kokeen sisältöä. Kokeen jälkeen voidaan hänen mukaansa analysoida sen toimivuus.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030