Ajan­kohtai­sta

Lääkärit vaativat tarjoilijoiden keuhkosyöpää ammattitaudiksi

Suomalainen lääkäriverkosto moittii ravintolatyöntekijöiden asemaa. Tarjoilijat ovat säädösten ulkopuolella, vaikka tupakansavuun liittyvä syöpäriski on yhtä suuri kuin esimerkiksi asbestin.

Työympäristön tupakansavun aiheuttama keuhkosyöpä pitäisi määritellä ammattitaudiksi, esittää suomalainen Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto Italiassa pidettävässä työterveyshuollon kansainvälisessä konferenssissa.

Lääkäreiden mukaan keuhkosyöpä on ammattitauti, jos työntekijä on altistunut työssään tahattomasti, pitkäaikaisesti ja merkittävässä määrin ympäristön tupakansavulle. Suurin altistuneiden ryhmä on tarjoilijat ja muut ravintolatyöntekijät.

Verkosto katsoo, että työntekijät on suojattava tupakansavulta, koska se on luokiteltu tupakkalaissamme syöpävaaralliseksi aineeksi.

– Nyt tämä tavoite ei ole toteutunut, ja ravintolatyöntekijät ovat jääneet säädösten ulkopuolelle. Ympäristön tupakansavulle altistuminen lisää keuhkosyövän vaaraa 20–40 prosenttia, jos altistuminen on pitkäaikaista ja säännöllistä. Ravintolatyöntekijöistä useimmat altistuvat päivittäin usean tunnin ajan hyvinkin sankalle tupakansavulle, kertoo työterveyshuollon erikoislääkäri Anne Lamminpää Lääkärit tupakkaa vastaan -verkostosta.

Kymmeniä tapauksia vuosittain

Lamminpään mukaan kaikkia työntekijäryhmiä tulisi kohdella yhdenvertaisesti. Ympäristön tupakansavun aiheuttama keuhkosyöpäriski on yhtä suuri kuin asbestin, bentseenin tai arsenikin tuoma riski. Vain todetuista ammattitaudeista saa korvausta.

Verkoston mukaan ympäristön tupakansavulle altistuu Suomessa enemmän työntekijöitä kuin millekään muulle tunnetusti syöpää aiheuttavalle aineelle.

– Seuraavan 10–15 vuoden aikana työympäristön tupakansavun vuoksi Suomessa on arvioitu todettavan vuosittain 20–50 uutta keuhkosyöpätapausta, sanoo Lamminpää.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030