Lääkikseen hakeminen muuttuu
Ensi keväästä lähtien yhdellä pääsykokeella voi hakea useampaan lääketieteelliseen. Samalla poistuvat tiedekuntien väliset erot kokeen pisteytyksessä.
Lääketieteelliseen pyrkivät voivat hakea yhdellä pääsykokeella useampaan yliopistoon keväästä 2018 lähtien. Yhteisvalinnan tarkat yksityiskohdat selviävät tulevan syksyn aikana. Valintakokeen pisteytyksessä on ollut eroja tiedekuntien välillä, mutta nyt arvostelu tullaan yhtenäistämään, jotta hakijoita voidaan verrata yhdenmukaisesti.
Medisiinariliitto on ollut mukana yhteisvalinnan suunnittelussa. Puheenjohtaja Inari Natrin mukaan muutos on hakijan kannalta hyvä.
– Jossittelun poistuminen tuo mielenrauhaa. Sisäänpääsyrajat ovat korkeat, joten lääkiksiin saadaan varmasti edelleen hyviä opiskelijoita.
Muutos on herättänyt huolta Pohjois-Suomessa. Perinteisesti pääosa pohjoisen lääkäreistä on opiskellut Oulun yliopistossa, mutta nähdäänkö jatkossa eteläsuomalaisten opiskelijoiden virta, josta alueelle ei jää töihin monikaan? Tai pyrkiikö osa sisään päässeistä seuraavana vuonna esimerkiksi Helsinkiin, jonne olisi alun perin halunnut?
– Ymmärrämme huolen. Vastaavaa on tapahtunut hammaslääketieteen puolella, jossa osa opiskelijoista on siirtynyt lääketieteelliseen. Uusia opiskelijoitahan ei oteta lähteneiden tilalle. Ilmiössä ovat vastakkain yksilön oikeusturva ja yhteiskunnalliset näkökulmat, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoo.
Lukiotodistuksella sisään?
Vireillä on muitakin uudistuksia. Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä pääosa uusista yliopisto-opiskelijoista tullaan valitsemaan suoraan lukio- ja ylioppilastodistusten perusteella.
Lääketieteellisten alojen valtakunnallinen valintatoimikunta puoltaa lääketieteellisten pääsykokeen säilyttämistä. Se painottaa, että koe vaatii lukion oppimäärän erinomaista osaamista ja mittaa luonnontieteellisen tiedon soveltamista, mutta ei edellytä uuden materiaalin omaksumista. Toimikunta pitää osittaista suoravalintaa mahdollisena, jos pisteytysmalli erottelee hakijoita riittävästi.
Hannu Halila painottaa pääsykokeen mittaavan myös motivaatiota.
– Suoravalinnassa ns. kuuden ällän oppilaat saattavat hakea alalle enemmän kuin ehkä aidosti haluaisivat ja keskeytykset lisääntyisivät. Lisäksi nuoren täytyisi jo peruskoulussa tietää haluavansa lääkikseen.
Halila arvioi myös, että valmennuskurssit eivät suoravalinnassa vähene, vaan siirtyvät lukioon.
Opetusneuvos Johanna Moisio opetus- ja kulttuuriministeriöstä näkisi myönteisenä, että lukiomenestystä painotettaisiin enemmän myös lääketieteellisten opiskelijavalinnoissa.
– Lukiolaiset ovat ilmaisseet turhautumisensa, että lukiomenestyksellä ei tunnu olevan paljon merkitystä. Suora todistusväylä korkeakouluun vähentäisi stressiä ja nostaisi motivaatiota. Tuoreet ylioppilaat tulee saada mahdollisimman pian jatko-opintoihin.
Ei soveltuvuustestejä
Lääkikseen päästään jatkossakin ilman psykologisia soveltuvuustestejä, Johanna Moisio arvioi.
– Muutaman tunnin testillä ei voi sulkea pois persoonallisuushäiriötä, ja useamman päivän tilaisuus tuhansille hakijoille tulisi erittäin kalliiksi. Tutkimusten mukaan näiden soveltuvuustestien kustannushyöty on olematon.
Moisio muistuttaa, että opettajat tarkastelevat opiskelijan soveltuvuutta alalle opiskelujen aikana, korkeakoulut ja viranomaiset muun muassa valmistumisen kohdalla ja työnantajat työuran varrella.
Entä digitalisaation tarpeet, tulisiko tulevaisuuden lääkärien digikykyjä testata jotenkin? Erikoislääkärikoulutusta TAYS:ssa koordinoiva Johanna Rellman ei tästä innostu.
– Potilaan ja lääkärin kohtaamisen ydin ei digitalisaatiossa katoa. Sen sijaan erikoistuvan lääkärin ohjauksessa on parantamista. Koulutuksen suunnitelmallisuutta pitää parantaa, ja jos valittu ala ei sovikaan, kellään ei ole vastuuta ohjata häntä omalle alalle. Näihin ongelmakohtiin ollaan tarttumassa erikoistumiskoulutuksen valtakunnallisessa uudistuksessa.
Palataan takaisin lääkäripolun alkuun. Heille, jotka todella haluavat lääkikseen, opetusneuvos Johanna Moisio antaa vinkin.
– Ota lukiossa pitkä matematiikka haltuun. Siitä hyvin suoriutuneelle aukeaa tuoreen tutkimuksen mukaan melko varma väylä yliopistoon. Jos visiosi lääkiksestä on kirkas, ponnistele lukiossa luonnontieteellisissä aineissa. Kilpailu sisäänpääsystä on jatkossakin joka tapauksessa huomattavan kovaa.