Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2018 vsk 73 s. 1182 - 1183

Lääkisten eroja pääsee pian vertailemaan

– Suomessa lääketieteen lisensiaatit ovat ­valmistuessaan hyvin ­käytännönläheisiä, sanoo Karvin ­arviointiryhmän ­opiskelijaedustaja Joel Telkkä. Tulokset lääketieteellisten ­tiedekuntien arvioinnista ­julkaistaan kesäkuussa.

Anne Seppänen
_empty_ – Kyseessä on arviointi, ei rankkaus. Emme tuota listaa, joka kertoisi, mikä tiedekunta on paras, Karvin ­arviointiryhmän opiskelijaedustaja Joel Telkkä sanoo.

Lääketieteen peruskoulutuksen tutkinto-ohjelmista on pian valmistumassa valtakunnallinen arviointi. Arvioinnin tekee Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi. Tulokset julkaistaan kesäkuun puolivälissä.

– Kyseessä on arviointi, ei rankkaus. Emme tuota listaa, joka kertoisi, mikä tiedekunta on paras. Arvioimme sitä, mitä asioita missäkin tehdään hyvin ja missä asioissa on kehitettävää, kertoo lääketieteen kandidaatti Joel Telkkä.

Telkkä on arviointiryhmän opiskelijaedustaja. Opiskelijat ovat olleet arviointiprosessissa mukana alusta saakka.

– Arviointi tuottaa tietoa, jota yliopistojen johto, opettajat ja opiskelijat voivat hyödyntää opintoja suunnitellessaan ja viedessään koulutuspolitiikkaa eteenpäin, Telkkä kertoo.

Tähänkin saakka tiedekuntien erot ovat kiinnostaneet opiskelijoita, mutta nyt niistä saadaan tutkittua tietoa.

– Opiskelijoiden kannalta tässä on ehkä merkittävintä, että saamme muiden koulujen käytännöistä mustaa valkoisella. Siten hyviä opetusmenetelmiä voidaan levittää yliopistosta toiseen.

– Tulevaisuudessa lääketieteelliseen hakevat saavat tietoa, mitä eroa tiedekuntien välillä on siinä, miten ne kouluttavat lääketieteen lisensiaatteja.

Suomessa käytäntö painottuu opetuksessa

Arvioinnin tuloksista ei vielä hiiskuta, mutta Telkkä kertoo arviointiryhmän huomanneen ainakin sen, että Suomessa lääketieteen opetuksessa käytäntö painottuu vahvasti.

– Käytännön opetus on hyvää, ja tutkintoon kuuluu käytännön harjoitteluja. Meillä myös iso osa opiskelijoista tekee paljon töitä jo opiskeluvaiheessa ja oppii siellä käytäntöä. Suomessa lääketieteen lisensiaatit ovat valmistuessaan hyvin käytännönläheisiä ja osaavia.

Lue myös

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto on arviointiryhmässä mukana työelämän edustajana. Hän on kokenut tehtäväkseen arvioida koulutusta ikään kuin potilaan ja väestön näkökulmasta, siitä miten ja millaisia lääkäreitä väestön tarpeisiin koulutetaan.

– Vaikka tarkoituksena ei ole rankata tiedekuntia, tämä on kuitenkin vertaisarviointi, joka on tehokas tapa kehittää toimintaa, hän näkee.

– Tärkein asia on potilas ja hänen ongelmansa ratkaisemisen osaaminen. Potilaskeskeisyyttä edellyttää myös lainsäädäntö, ja siihen on kiinnitetty huomiota tiedekunnissa, Haavisto sanoo.

– Lääkärit ovat olemassa potilaita varten. Tästä näkökulmasta suomalainen lääketieteen koulutus on mennyt huikeasti eteenpäin vuosien kuluessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030