Länsimainen ruokavalio lisää sydänriskiä kaikkialla
Rasvainen ja suolainen ruoka aiheuttaa 30 % koko maailman sydäntautiriskistä.
Analyysi 5 761 sydäninfarktipotilaan ja 10 646 sydämeltään terveen verrokin ruokavaliokyselystä osoitti, että muiden riskitekijöiden vakioinnin jälkeen länsimaiseen ruokavalioon liittyi 35 % suurempi sydäntautiriski kuin vähärasvaiseen ja vähän lihaa sisältävään. Runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävä, suositeltu ruokavalio pienensi sydänriskiä 30 % verrattuna vähän kasviksia sisältävään.
Sen sijaan runsaasti tofua, soijaa ja muita kastikkeita sisältävä itämainen ruokavalio ei vaikuttanut sydänriskiin. Tutkijat arvelevat, että itämaisessa ruokavaliossa suojaavat ja vahingolliset tekijät (mm. runsas natriuminsaanti) kumoavat toistensa vaikutuksen.
Marianne Jansson