Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2012 vsk 67 s. 3086

Lapsen ruokavaliota rajoitetaan usein turhaan

Maria van der Meer

Neuvoloissa ja muualla perusterveydenhuollossa kehotetaan yhä liikaa rajoittamaan lapsen ruokavaliota atooppisen ihottuman takia. Näin arvioi lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, dosentti Mikael Kuitunen HYKS:sta.

- Kyseessä on kaksi eri sairautta, ruoka-aineallergia ja krooninen ihosairaus eli atooppinen ihottuma. Ruoalle allergiset lapset oireilevat muutenkin kuin ihottumalla, sillä he saavat esimerkiksi nokkospaukamia tai ihon punotusreaktioita välittömästi ruoka-aineen jälkeen.

Vaikeaa ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavat alle yksivuotiaat on syytä lähettää allergiaselvittelyihin. Vanhempien lasten atooppinen ihottuma ei sen sijaan kerro ruoka-allergiasta.

- Ruoka-allergiat ja atooppinen ihottuma ovat alkuvaiheessa haastavia erottaa toisistaan, sillä ne puhkeavat samoihin aikoihin, neljän-kahdeksan kuukauden iässä. Tuoreiden tutkimusten perusteella vain pieni osa atooppisesta ihottumasta kärsivistä lapsista on myös ruoka-allergisia.

Lue myös

Monet vanhemmat saapuvat vastaanotolle toivoen, että lapsen atooppinen ihottuma helpottuisi ruokavaliota karsimalla. Yleisimmin aletaan välttää pikkulapsen pääruoka-aineita, kuten lehmänmaitoa, kananmunaa tai viljatuotteita.

Ruoka-aineiden karsiminen turhaan tuo ylimääräistä vaivaa perheelle. Ruokavalion yksipuolistuminen voi vaarantaa lapsen kasvua ja kehitystä. Kuitunen muistuttaa, että välteltyyn ruoka-aineeseen tottuminen saattaa olla vaikeaa myöhemmin.

Lue myös artikkeli, s. 3105-10.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030