Ajan­kohtai­sta

Lapsilla usein turhia ruokarajoituksia

Neuvoloissa ja muualla perusterveydenhuollossa kehotetaan yhä liikaa rajoittamaan lapsen ruokavaliota atooppisen ihottuman takia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/maitopoika_Panthermedia.jpg

Neuvoloissa ja muualla perusterveydenhuollossa kehotetaan yhä liikaa rajoittamaan lapsen ruokavaliota atooppisen ihottuman takia. Näin arvioi lasten­tautien ja lasten­­allergologian ­erikoislääkäri, ­dosentti Mikael Kuitunen HYKS:sta.

– Kyseessä on kaksi eri sairautta, ruoka-aineallergia ja krooninen ihosairaus eli atooppinen ihottuma. Ruoalle allergiset lapset oireilevat muutenkin kuin ihottu­malla, sillä he saavat esimerkiksi nokkos­paukamia tai ihon punotusreaktioita ­välittömästi ruoka-aineen jälkeen.

Vaikeaa ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavat alle yksivuotiaat 
on syytä lähettää allergiaselvittelyihin. Vanhempien lasten atooppinen ihottuma 
ei sen sijaan kerro ruoka-allergiasta.

– Ruoka-allergiat ja atooppinen ihottuma ovat alkuvaiheessa haastavia erottaa toisistaan, sillä ne puhkeavat samoihin aikoihin, neljän–kahdeksan kuukauden iässä. Tuoreiden tutkimusten perusteella vain pieni osa atooppisesta ihottumasta kärsivistä lapsista on myös ruoka-allergisia.

Monet vanhemmat saapuvat vastaan­otolle toivoen, että lapsen atooppinen ihottuma helpottuisi ruokavaliota karsimalla. Yleisimmin aletaan välttää pikkulapsen pääruoka-aineita, kuten lehmänmaitoa, kananmunaa tai viljatuotteita.

Ruoka-aineiden karsiminen turhaan tuo ylimääräistä vaivaa perheelle. Ruokavalion yksipuolistuminen voi vaarantaa lapsen kasvua ja kehitystä. Kuitunen muistuttaa, että välteltyyn ruoka-aineeseen tottuminen saattaa olla vaikeaa myöhemmin.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030