Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2009 vsk 64 s. 467

Lasten hädän tunnistamiseen paremmat mahdollisuudet

Ulla Toikkanen

Lastenlääkäreiden mahdollisuudet havaita kaltoinkohdellut lapset paranevat. Valmiuksia tähän antaa Helsingin yliopistossa ja HYKS:n Lasten ja nuorten sairaalassa alkanut lastenlääkäreiden 2-vuotinen sosiaalipediatrian lisäkoulutus.

Koulutuksessa perehdytään niin kaltoinkohtelun eri muotoihin, riskitekijöihin, ennaltaehkäisyyn kuin kaltoinkohtelun tunnistamiseen, hoitoon ja seurantaan. Siihen kuuluu reilun vuoden työskentely HYKS:n Lasten ja nuorten sairaalan sosiaalipediatrian vastaanotolla seniorin ohjauksessa. Opintoihin sisältyy myös jakso joko lastenneurologiassa, lastenpsykiatriassa, lasten oikeuspsykiatriassa tai lasten erikoissairaanhoidon päivystyksessä.

- Jokaisella lastenlääkärillä täytyy olla sosiaalipediatrista osaamista, mutta osan heistä tulee syventyä aiheeseen entistä enemmän, kertoo professori

Mikael Knip

HYKS:n Lasten ja nuorten sairaalasta.

Knip toivoo, että sosiaalipediatria kehittyisi akateemisena alana, koska sillä on selviä tieteellisiä haasteita.

Lue myös

- Yksi haaste on se, että pitäisi päästä sopimukseen siitä, miten lasten kaltoinkohtelu määritellään. Keskeinen tehtävä on myös kehittää tehokkaita interventioita, joilla puututaan kaltoinkohteluun. Erityisen tärkeää on kaltoinkohtelun ennaltaehkäisy.

Myös Turun yliopistossa annetaan sosiaalipediatrian lisäkoulutusta, joka on varsin samankaltainen kuin Helsingin koulutus. Pohjoismaihin ja mm. Yhdysvaltoihin verrattuna Suomi on edelläkävijä sosiaalipediatrian lisäkoulutuksen antajana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030