1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. "Lastensairaalan asiat voidaan ratkaista"
Ajan­kohtai­sta

"Lastensairaalan asiat voidaan ratkaista"

Lääkärien luottamusmies kommentoi HUS:n Uuden lastensairaalan tilannetta Lääkärilehdelle.

Kuva 1 / 1 Kuva: Mikko Käkelä

Miltä HUS:n Uuden lastensairaalan tilanne näyttää lääkärien näkökulmasta, lastenklinikan lääkärien vastaava luottamusmies, lastentautien erikoislääkäri Kristiina Aalto?

– Hoitajien työnkuva on erilainen kuin lääkärien. Joillakin osastoilla hoitajat ovat kuormittuneita. Hoitajilla on paljon töitä ja he ovat kiireisiä. Toisaalta tilanne vaihtelee osastoittain. Joillakin osastoilla kaikki on hyvin, ainakin ajoittain.

Uudessa sairaalassa kaikki prosessit eivät ehkä vielä ole hioutuneet kuntoon.

Vanhemmat halusivat potilaille omat huoneet. Ne on saatu. Nyt vanhemmat toivovat, että hoitaja olisi koko ajan potilashuoneessa, mutta eihän jokaiseen huoneeseen riitä omaa hoitajaa kokoaikaisesti tavallisella vuodeosastolla. Ei hoitajia niin paljon voi olla. Käytetään digiseurantaa ja monitoreja.

Millainen on sairaalan lääkärien työkuorma?

– Lääkäreillä asiat eivät ole niin huonosti. Hoitajilla on enemmän stressiä. Lääkärit ovat ehkä tottuneempia vaihtelevaan työnkuvaan, ja työ on erilaista. Uskoisin, että lääkärien työhyvinvointi on tällä hetkellä parempi kuin hoitajien.

Toisaalta itse en ole vuodeosastolla töissä, vaan poliklinikalla, joten tieto perustuu siihen, mitä olen kuullut.

Sairaala on todella suunniteltu vanhempien ja potilaiden ehdoilla. Niin haluttiin. Tämä kostautuu siinä, ettei henkilökuntaa ole pystytty niin paljon ajattelemaan. Henkilökunta kokee, ettei heitä ole ihan joka asiassa kuultu.

Lääkärit olisivat toivoneet esimerkiksi pienempiä työskentelytiloja eivätkä monitilatoimistoja, jotka ovat sellaisia hehtaarihalleja. Niistä ei kovin moni tykkää.

Millä tavalla hoitajien kuormittuneisuus heijastuu lääkäreihin?

– Hoitajat eivät ole aina tavoitettavissa, kun osastot ovat niin valtavia. Tämä on hidastanut asioita, ja joskus prosessit tökkivät. Hoitajat ovat kiireisempiä ja stressaantuneempia ainakin ajoittain ja joillakin osastoilla.

Yksi muualta tullut lääkäri yllättyi siitä, että hoitajat jakavat ruokaa potilaille. Toimenkuvia ja prosesseja voitaisiin miettiä, ettei hoitajan aika mene ruuan jakamiseen, vaan hoitaja voisi keskittyä hoitotyöhön.

Myöskään sihteereitä ei ole tarpeeksi. Poliklinikalta on jäänyt paljon asioita menemättä eteenpäin, kun ei ole tiedetty, ettei kukaan katso niitä. Sihteerin töitä on jäänyt tekemättä.

Tulivatko MOT:n esiin tuomat asiat lääkäreille yllätyksenä?

– En usko. Valituskirje ei ollut lääkäreistä lähtöisin, eikä lääkäreillä ole tämänkaltaisia ongelmia, vaan pienimuotoisempia ja ratkaistavissa olevia. Hoitajien tapa tuoda asiat esiin nimettömässä kirjeessä kielii pelosta ja työhyvinvoinnin ongelmista.

Mitä tilanteelle pitäisi tehdä?

– Asia pitää nyt selvittää ja pohtia, miten prosesseja voidaan parantaa. Ajattelen niin, että asiat voidaan ratkaista ja niiden eteen kannattaa tehdä töitä. Henkilökunnan hyvinvointi heijastuu suoraan potilastyöhön.

Onhan meillä paljon yritettykin korjata niitä asioita, joita nyt on tullut esille. Rakennuksiin liittyviä ongelmia on korjattu, ja jos hoitajia on poissa, sijaisia yritetään saada.

Meillä on hyvä työporukka ja lastensairaala on kuitenkin mukava työpaikka. Kaikki tekevät täällä antaumuksella töitä, ja siksikin osa varmaan stressaantuu.

HUS selvittää ongelmat

HUS tekee Uuden lastensairaalan laadusta, potilasturvallisuudesta ja resursoinnista selvityksen, tiedotti HUS maanantai-iltana.

Lue myös

HUS:n johtajaylilääkärin johdolla tehtävään arvioon kuullaan myös henkilöstöä. Selvityksellä halutaan varmistaa, että kaikki huolet ja mahdolliset epäkohdat tulevat käsitellyiksi.

Ylen MOT-ohjelmassa tuotiin maanantaina esiin sairaalan kiinteistöön ja henkilöstöön liittyviä ongelmia. HUS julkaisi ohjelmaan liittyen oman vastineensa.

Uuden lastensairaalan toimintaa kehitetään jatkuvasti. Kiinteistöön liittyviin ongelmiin on puututtu niiden ilmettyä, ja korjauksia on tehty. Henkilöstötilannetta ja potilasturvallisuutta seurataan.

Toukokuun alussa HUS antoi selvityksen Aluehallintovirastolle hoitajien lähettämän nimettömän kirjeen vuoksi.

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kiinan keuhkokuumetapaukset eivät aiheuta huolta Suomessa

Suoran lentoliikenteen puute Kiinan Wuhaniin vaikuttaa riskiarvioon, sanoo THL:n johtava asiantuntija.

Ajassa
Päijät-Häme alkaa valmistella sote-yhteisyritystä

Yhtymäkokous tekee toimintamallin päätöksen käyttöönotosta alkukesästä.

Ajassa
Nyt myös Seinäjoen terveyskeskus ottaa käyttöön tiimimallin

Tiimimalleja on otettu käyttöön eri puolilla Suomea.

Tieteessä
Uusi sydämen vajaatoiminnalle altistava geenivirhe löytyi

Geenivirhe vaikuttaa muun muassa sydänlihassolujen elinkykyyn ja muihin sydänsoluille ominaisiin toimintoihin.

Tieteessä
Ikä vaikuttaa merkittävästi uneen ja uniapneaan

Jokainen karttuva ikävuosikymmen muuttaa unta.

Kommentti
Ilmastorohkaisua ja planeettarakkautta

– Olemme sekä uhreja että ongelman aiheuttajia, mikä on psyykkisesti hirvittävän ristiriitaista, kirjoittaa Hanna Rintala.