1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lastentautien tutkimussäätiö palkitsi lasten murtumien hoidon kehittäjän
Ajan­kohtai­sta

Lastentautien tutkimussäätiö palkitsi lasten murtumien hoidon kehittäjän

Juha-Jaakko Sinikummun johtama tutkimusryhmä on kehittänyt muun muassa innovatiivisia leikkausmenetelmiä lasten murtumiin.

Lastentautien tutkimussäätiö palkitsi lasten murtumien hoidon kehittäjän Kuva 1 / 1 Kuva: Juha-Jaakko Sinikumpu

Lastentautien tutkimussäätiön 17:s Helena ja Niilo Hallman -palkinto on myönnetty Oulun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevälle lastenkirurgille, dosentti Juha-Jaakko Sinikummulle.

Hänen perustamansa ja johtamansa lastenkirurginen tutkimusryhmä on kehittänyt muun muassa lasten murtumiin uusia, innovatiivisia leikkausmenetelmiä.

Uusi leikkaustekniikka perustuu ajatukseen, että murtuneen luun sisään viedään kudokseen hitaasti sulava ydinnaula, jolloin metallisen ydinnaulan haitoilta sekä poistoleikkauksen tarpeelta vältytään.

– Olen lastenkirurgina kokenut, että lasten vammojen tutkiminen on tärkeää, sillä kun tieteessä saavutettu tieto jalkautuu käytäntöön, iso osa lapsiväestöstä saa merkittävää terveyshyötyä, Sinikumpu sanoo tiedotteessa.

Noin joka kolmas lapsi saa murtuman ennen peruskouluiän päättymistä.

Miksi murtumariskeissä on eroa?

Sinikumpu on ryhmänsä kanssa tutkinut myös lasten murtumien syitä. Aiemmin ei ole ymmärretty sitä, miksi toiset lapset saavat samannäköisestä tapaturmasta murtuman ja toiset eivät.

Sinikummun ryhmä sai selville, että tietty poikkeama DNA:ssa näyttäisi liittyvän lisääntyneeseen murtumariskiin. Havainnon biologinen selitys vaatii vielä lisätutkimuksia.

– Geeniperimän lisäksi varhaiset tekijät sikiöajalta asti vaikuttavat siihen, kuinka herkästi lapsen luu murtuu. Esimerkiksi äidin tupakointi raskausaikana vaikuttaa, ilmeisesti nikotiinin kautta, kehittyvään luustoon niin, että pystyimme laajassa äiti-lapsitutkimuksessa toteamaan selkeän murtumariskin lisääntymisen tupakoivien äitien lapsilla, Sinikumpu sanoo.

Some-temput johtavat vammoihin

Juha-Jaakko Sinikummun kokoama ja johtama kansainvälinen ryhmittymä selvittää lapsille tyypillisten liikuntavammojen leikkaushoitoa. Ryhmässä on tutkimusyksiköitä muun muassa Belgiasta, Italiasta ja Ranskasta.

– Aikuisten hoitokeinot eivät ole sellaisinaan sovellettavissa kasvavaan lapseen tai nuoreen, Sinikumpu sanoo.

Lue myös

Lasten osallistuminen ohjattuun urheiluun on lisääntynyt, samoin liikuntaharrastuksiin liittyvät vammat.

Kyynärvarsimurtumista joka kolmas liittyy trampoliinihyppelyyn. Kyynärvarsimurtumien määrä on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa.

– Erityisesti jättitrampoliinilla syntyy myös vakavia vammoja, kun sosiaaliseen mediaan kuvataan mitä hienoimpia temppusarjoja. Videointi näyttäisi yllyttävän temppuihin, joihin omat taidot eivät riitä, ja lopputuloksena voi olla pysyviä vammoja, Sinikumpu toteaa.

Helena ja Niilo Hallman-palkinto jaetaan joka toinen vuosi nuorelle, kansainvälisesti ansioituneelle suomalaiselle lastentautien tutkijalle. Sen suuruus on 15 000 euroa. Lisäksi palkinnon saajalle luovutetaan numeroitu hopeinen Niilo Hallman -mitali.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Koronatilanne on erittäin vakava"

Alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Ajassa
Vuoden yleislääkäriksi valittiin Marita Räsänen

Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin, jota kollegat ovat ehdottaneet.

Ajassa
”Kevään koronatilanne toistuu muutamassa viikossa”

Olemme seuraavien 4–6 viikon aikana varmaankin samassa tai ehkä pahemmassa tilanteessa kuin keväällä, arvioi toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUS:sta.

Kolumni
Hoitosuhteet vankipotilaiden kanssa

Tärkeää on ollut yhteisön kyky monen eri ­tason keskusteluun, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Ajassa
Toisiolaki torppasi tutkimusta

Toisiolain piti helpottaa rekisteritutkimusta, mutta nyt jopa potilasturvallisuus voi olla uhattuna.

Pääkirjoitus
Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi

Lääkäripäivien 2021 teema on Terve vai sairas?