Ajan­kohtai­sta

Vuoden syöpälääkäriksi valittiin Jarkko Ahvonen

Ahvonen pyrkii parantamaan keuhkosyöpäpotilaiden hoitoa ja hoitoon pääsyä.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Laura Tammisto/StudioTorkkeli

Syöpäsäätiö on valinnut vuoden 2021 syöpälääkäriksi Jarkko Ahvosen Tampereen yliopistollisen sairaalan Syöpäkeskuksesta. Hän vastaa Taysissa keuhkosyövän hoidosta, johtaa moniammatillista keuhkosyöpätiimiä ja toimii koulutusvastuulääkärinä.

Uransa aikana Ahvonen on parantanut keuhkosyöpäpotilaiden asemaa muun muassa selkeyttämällä hoidon kulkua ja tehostamalla hoitoon pääsyä. Esimerkkinä tästä on uudistettu keuhkosyöpäpotilaan hoitopolku Taysissa.

Ahvosen mukaan vaikeinta työssä on pysyä syövänhoidon kehityksen mukana, kun tutkimus on vilkasta ja uusia syöpälääkkeitä tulee käyttöön jatkuvasti. Siksi kouluttautuminen on olennainen osa työtä.

Ahvonen tekee itsekin tutkimusta keuhkosyöpäpotilaiden hoitotuloksista Suomessa. Hän pyrkii ymmärtämään, miten suomalaisten potilaiden hoitoa voitaisiin entisestään parantaa. Hän on myös ollut mukana lukuisissa keuhkosyövän lääkehoitotutkimuksissa.

– Kaikki lääkärit erikoisalasta riippumatta työskentelevät kuolemaan ja ihmiselämän rajallisuuteen liittyvien kysymysten äärellä, mutta syöpälääkäreiden työssä se on läsnä erityisen paljon. Myös nuorten ihmisten kohtalot koskettavat, hän sanoo tiedotteessa.

Lue myös

Palkitsevimmaksi työssä hän nostaa pitkät potilassuhteet sekä tilanteet, joissa potilaat kertovat vointinsa parantuneen hoidon ansiosta.

Ahvosen kollegat kuvailevat häntä tiedotteessa lämminhenkiseksi, potilasta kuuntelevaksi ja arvostavaksi lääkäriksi sen lisäksi, että hänellä on rautaista ammattitaitoa.

Vuoden syöpähoitajaksi valittiin Magdalena Nyvall-Malm Vaasan keskussairaalasta. Hän työskentelee palliatiivisen poliklinikan kliinisenä erityissairaanhoitajana.

Tunnustuspalkinnon arvo on 5 000 euroa.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030