Ajan­kohtai­sta

Lausuntokierrokselta risuja - uudistuksen keskeiset tavoitteet eivät toteudu

Valinnanvapauslain ei uskota kaventavan suomalaisten hyvinvointi- ja terveyseroja.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Joulukuun puolessa välissä päättyneen lausuntokierroksen anti valinnanvapauslain luonnoksesta on vedetty nyt yhteen, tiedottaa STM.

Yli 700 lausuntoa kerännyt lakiluonnos on parantunut lausunnonantajien mukaan viime toukokuun esityksestä, mutta uudistuksen keskeisten tavoitteiden ei edelleenkään katsottu toteutuvan. Suuri osa on kriittisiä, että valinnanvapauslailla kavennettaisiin suomalaisten hyvinvointi- ja terveyseroja.

Enemmistö ei usko myöskään kolmen miljardin säästöihin, joita tavoitellaan sote-uudistuksella.

Valinnanvapauden laajentamisen periaate sai kuitenkin myönteistä kannatusta. Valinnanvapausmallin koetaan edistävän toimintatapojen muutosta ja palveluinnovaatioita.

Liian laaja asiakasseteli

Pääosa lausunnonantajista on sitä mieltä, että velvollisuus käyttää asiakasseteliä eri palveluissa on liian laaja. Asiakassetelin käyttö pirstoo mahdollisuudet luoda yhtenäiset palveluketjut, joka vaikeuttaa hankalasti hallittavaa kokonaisuutta. Erityinen huoli liian laaja-alaisesta asiakassetelistä uhkaisi palveluverkon toimivuutta erityisesti erikoissairaanhoidossa ja päivystyksessä.

Itse asiakassetelin nähtiin vahvistavan asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa omiin palveluihinsa.

Lue myös

Hallitus huomioi jo joulukuussa asiakasseteliin kohdistuneen kritiikin, joten sen velvoittavuus ei koske täsmennyksen jälkeen erikoissairaanhoidon palveluita.

Maakunnille toivottiin järjestymisvastuun kantamiseen enemmän päätösvaltaa. Esitysluonnos ei anna maakunnille useiden lausunnonantajien mukaan riittäviä edellytyksiä tämän toteuttamiseen.

Esitys valinnanvapauslaiksi menee eduskuntaan maaliskuussa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030