1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lentokentän oireseulonnalla löytynyt vähän koronavirustartuntoja
Ajan­kohtai­sta

Lentokentän oireseulonnalla löytynyt vähän koronavirustartuntoja

Suurin osa matkailijoiden koronatartunnoista on peräisin Itävallasta.

Lentokentän oireseulonnalla löytynyt vähän koronavirustartuntoja Kuva 1 / 1 Kuva: panthermedia

Tähän mennessä noin 45 prosentista kaikista Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on tehty lääkärin ilmoitus tartuntatautirekisteriin. Lääkärien ilmoittamista tapauksista noin 20 prosenttia liittyy matkailuun.

Noin 7 prosentissa ilmoituksista tartunnan alkuperä on liittynyt Itävaltaan. Muita yleisiä tartuntojen alkuperämaita ovat Italia, (noin 3 prosenttia ilmoitetuista tapauksista) ja Espanja (noin 2 prosenttia ilmoitetuista tapauksista).

Helsinki-Vantaan lentokentällä on tehty koronavirukseen liittyvää terveysseulontaa 27. maaliskuuta alkaen. Huhtikuun loppuun mennessä oirekyselylomakkeen oli palauttanut 8 837 matkustajaa. Heistä 204 ilmoitti hengitystieinfektion oireista. Seulonnan avulla löytyi 9 varmistettua koronavirustartuntaa.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus väheni huhtikuussa

Kaikki Suomeen saapuvat täyttävät oirekyselyn, jonka perusteella kaikki oireiset ohjataan koronavirustestiin. Lentokentällä tehdyissä seulonnoissa on todettu noin 102 koronavirustartuntaa 100 000:ta matkustajaa kohden. Samaan aikaan terveydenhuollon toimipisteissä on todettu noin 5 320 tartuntaa 100 000:ta testattua henkilöä kohden.

Lue myös

– Lukujen perusteella vaikuttaa siltä, että koronavirustartuntoja löydetään lentokentällä tehtävän seulonnan avulla varsin harvoin. On mahdollista, että osa matkailijoista saa oireita vasta myöhemmin. Siksi on tärkeää noudattaa viranomaisohjeita ja hakeutua testiin heti jos oireita ilmenee, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotteessa.

Puumalaisen mukaan maaliskuussa todetuista tapauksista valtaosa oli peräisin ulkomailta. Huhtikuussa ulkomailla saatujen tartuntojen osuus laski alle viiden prosentin, koska viime viikkoina matkustaminen on ollut hyvin rajoitettua.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.