Lihavuus on yhteydessä aivojen toiminnan muutoksiin
Lihavilla henkilöillä mielihyvän kokemuksia käsittelevien aivojen tyvitumakkeiden sokerinkulutus oli huomattavasti suurempaa kuin verrokkiryhmällä, osoittivat Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat.
Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat tarkastelivat aivojen mielihyvän kokemuksia käsittelevien alueiden toimintaa erilaisten aivokuvantamismenetelmien avulla.
Tutkimuksessa havaittiin, että lihavilla henkilöillä mielihyvän kokemuksia käsittelevien aivojen tyvitumakkeiden sokerin kulutus oli huomattavasti suurempaa kuin verrokkiryhmällä. Lisäksi lihavien henkilöiden aivojen mielihyväjärjestelmä reagoi voimakkaammin heille esitettyjen ruokien kuviin, ja toisaalta itsesäätelyyn liittyvien otsalohkon alueiden toimita oli lihavilla henkilöillä vähäisempää.
– Lihavien ihmisten aivot saattavat siis tuottaa jatkuvasti ja herkemmin syömiseen kannustavia signaaleja, minkä johdosta he saattavat syödä silloinkin, kun keho ei tarvitsisi lisää energiaa, kertoo dosentti Lauri Nummenmaa Turun yliopistosta.
Nummenmaan mukaan tuloksilla on laajaa merkitystä lihavuuden syiden ymmärtämiselle, mutta myös lihavuuden lääkehoitojen sekä painonhallinnan ja laihduttamisen psykologisten menetelmien kehittämiselle.
Tutkimukseen osallistui vaikeasti lihavia sekä normaalipainoisia henkilöitä. Heidän aivojensa sokerinkulutusta mitattiin positroniemissiotomografian avulla. Samalla veren insuliinipitoisuus pidettiin kylläisyyttä vastaavalla tasolla. Lisäksi ruokasignaalien käsittelemistä aivoissa mitattiin näyttämällä tutkittaville ruokien kuvia samalla kun heidän aivojensa toimintaa mitattiin magneettikuvauslaitteiden avulla.
Tulokset julkaistiin PLoS ONE -tiedelehdessä.
Kuva: Pixmac