Ajan­kohtai­sta

Liikunnallinen pääoma antaa motivaation liikuntaharrastukseen

Pelkkä tieto liikunnan terveysvaikutuksista ei selvästikään riitä innostamaan suomalaisia liikkumaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_pienettossut.jpg

Pelkkä tieto liikunnan terveysvaikutuksista ei selvästikään riitä innostamaan suomalaisia liikkumaan. Mistä motivaatio muodostuu?

Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus vastaa kysymykseen uudella liikunnallisen pääoman käsitteellä. Sen toisiinsa vaikuttaviin osa-alueisiin kuuluvat liikunta-aktiivisuus, liikunta tottumuksena, liikunta voimavarana sekä elämäntilanteen kokeminen liikkumiselle suotuisana. Liikkumiseen motivoivat ja sitä rajoittavat tekijät ilmenevät fyysisinä, psyykkisinä ja sosiaalisina tekijöinä.

– Liikunnallisen pääoman käsite tarjoaa työvälineen motivoivaan elintapaohjaukseen ja liikuntaneuvontaan. Käsitteen avulla voidaan tarkastella aikuisten liikuntamotivaatioon vaikuttavia tekijöitä erilaisissa elämäntilanteissa. Liikunnallinen pääoma tarjoaa myös aikuisille uuden näkökulman tarkastella liikuntamotivaatioonsa vaikuttavia tekijöitä ja sen myötä löytää motivaatiota omaan liikkumiseen: aina ei tarvitse yltää liikuntasuorituksen tasolle, vaan kaikki lisäys liikunnan määrään on eteenpäin, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimusaineisto kerättiin naisvoimistelijoilta, pienten lasten vanhemmilta sekä tyypin 2 diabeteksen korkean riskin henkilöiltä, jotka osallistuivat taudin ehkäisytutkimuksen seurantaan Oulussa tai Työterveyslaitoksen Elvira Counseling -hankkeeseen.

Terveystieteen maisterin Eveliina Korkiakankaan kansanterveystieteen alaan kuuluva väitöstutkimus tarkastetaan 10.12.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030